Productie-detail

Het Mysterie van...

Het Mysterie van...

TV & Film VANAF 6 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
6 waarderingen

Speur mee met Iris, Milo en Andor. Weet jij de spannende mysteries uit 'Het Mysterie van...' op te lossen?

Alle Leeftijden. : RTL Telekids (30-60 min.).

Beschrijving inhoud

'Het Mysterie van...' gaat over Iris. Een meisje uit de gewone wereld dat werkt in het Eftelingmuseum. Met een magische spiegel kan ze praten met Milo. Een jongen uit de sprookjeswereld. Hij vertelt haar dat er iets geks aan de hand is met de sprookjesfiguren. Iris gaat naar de sprookjeswereld om Milo en zijn vader Andor te helpen met het oplossen van de mysteries. Ze wordt Sprookjesspeurder.

Het programma heeft drie onderdelen. Van maandag tot en met vrijdag wordt er telkens een stukje van de dramaserie uitgezonden. Dit gaat over één van de mysteries uit het sprookjesbos dat opgelost moet worden door Iris, Milo en Andor. Dit onderdeel bevat humor, die voor kinderen begrijpbaar is. Zo is Woudwachter Andor erg jaloers op de speurkunsten van Iris. Hij noemt haar dan ook 'sprookjessnotneus' of 'sprookjesdoordramster' in plaats van sprookjesspeurder. Daarnaast zegt hij: "En zult u niet langer gelukkig leven" als hij iemand arresteert. Dit is een grappige verwijzing naar de zin: "En ze leefden nog lang en gelukkig" aan het einde van de meeste sprookjes. Na het stukje dramaserie is op de doordeweekse dagen een speurspel te zien. Deze gaat tussen twee teams, die elk uit twee kinderen bestaan. Zij nemen het tegen elkaar op en vertegenwoordigen beiden een school. Met de opdrachten die ze moeten doen verdienen ze gouden munten. Deze kunnen ze bij de liveshow op zaterdag inzetten voor tijdswinst. Om het speurspel te kunnen begrijpen, hoeft niet de hele aflevering gekeken te worden. De opdrachten staan los van het mysterie dat zich in de aflevering afspeelt. Op zaterdag is er een liveshow. Hierin nemen de twee schoolklassen het tegen elkaar op. Er worden een aantal spellen gespeeld, waarin de twee scholen elkaar proberen te verslaan om zo aanwijzingen te winnen. Aan het eind van de liveshow moet namelijk een mysterie worden opgelost. De liveshow bevat een aantal spannende elementen. Zo gaat er midden in de aflevering ineens een telefoon. Degene die opneemt moet een geheime opdracht uitvoeren. Deze mag niet aan de klas verteld worden. Ook is er een spiraalspel. De speler moet met een ring langs een buizenstelsel. De ring mag de buis niet raken, anders gaat er een zoemer. Ondertussen is er een spannend muziekje te horen. De klas die het mysterie oplost wordt 'Speurklas van de Week'. Het programma wordt met veel enthousiasme gepresenteerd door Patrick Martens. Zijn manier van presenteren spreekt veel kinderen aan.

Leeftijdsadvies

'Het Mysterie van...' is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Elke aflevering begint met herhaling van de vorige keer. Kinderen van deze leeftijd vinden dit erg fijn, omdat ze op deze manier dingen herkennen. De vragen uit het speurspel en de liveshow zijn vaak nog te moeilijk. Toch zullen kinderen dit ook leuke onderdelen vinden om te kijken. Wel is het jammer dat de goede antwoorden op de quizvragen in de liveshow niet worden gegeven. Kinderen zijn op deze leeftijd namelijk erg leergierig en krijgen op deze manier niet de informatie die willen. Het spreektempo in de dramaserie is soms wat snel. Het verschilt per kind hoe hierop gereageerd wordt.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 6+ JR

Star Wars Rebels

Star Wars Rebels

Star Wars Rebels

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

Cats & Dogs (Als Kat en Hond)

Cats & Dogs (Als Kat en Hond)

Cats & Dogs (Als Kat en Hond)

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

De Pinguïns van Madagascar

De Pinguïns van Madagascar

De Pinguïns van Madagascar

Meer weten...