Productie-detail

Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed

Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed

TV & Film VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
33 waarderingen

Iedereen heeft familie, maar niemand heeft zo'n krankzinnig ingewikkelde familie als de negenjarige Ollie Hartmoed. Krijgt hij met kerst de hele familie bij elkaar?

50 min. : Film op DVD. 6.

Beschrijving inhoud

"Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed" is een vierdelige jeugdserie over de 9-jarige Ollie Hartmoed. Zijn familie is niet bepaald doorsnee, maar eerder een bij elkaar geraapt zooitje. Er gebeurt dan ook erg veel in het leven van Ollie. Zo komt zijn opa in het ziekenhuis te liggen, gaat zijn moeder samenwonen en trouwen met haar nieuwe vriend en ontmoet hij een erg bijzonder meisje. Ollie heeft een fascinatie voor gordijnen. Zijn familie was eigenaar van het Hartmoed Gordijnpaleis, een grote winkel die de mooiste in de stad is. Jaren geleden is het Gordijnpaleis verkocht door Ollie's vader Oscar. Alsnog is Ollie bekend met alle soorten gordijnen. Alle gebeurtenissen die hij meemaakt, vergelijkt hij met gordijnen. Vanuit deze context probeert hij het leven te plaatsen en begrijpen. Zo openen gordijnen elke nieuwe dag van je leven. Je kunt gordijnen wel dicht doen, maar je kan je er nooit achter verbergen, aldus Ollie. Alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is, heeft Ollie last van astma. In de loop van de serie ontdekt de familie dat deze diagnose niet juist is. Ollie lijdt aan een erfelijke hartkwaal. In zijn hart zit een gaatje, waar hij binnenkort aan wordt behandeld. Voor het einde van het jaar wordt Ollie's opa honderd en hij wil maar al te graag zijn allerlaatste wens in vervulling laten gaan. 'Opapa' wil twee dingen: de hele familie nog één keer op zijn 100e verjaardag bij elkaar én een witte kerst. Ollie doet er alles aan om zijn opa de mooiste verjaardag te bezorgen maar de vraag is of dat hem zal lukken…

Tussen de scènes door is er de vertelstem van Ollie, waardoor je als kijker te weten komt hoe Ollie gebeurtenissen ervaart. De serie is grotendeels gefilmd en geschreven vanuit het oogpunt van Ollie. De familie om hen heen bestaat uit een hele diverse samenstelling van personen en karakters. Zo krijgt Ollie te maken met andere culturen en normen en waarden, bijvoorbeeld met de Ramadan door de Marrokaanse vriend van zijn zus. Ook heeft Ollie drie Chinese, geadopteerde halfzusjes en een oudere halfbroer Julius die worstelt met zijn identiteit en overweegt om vrouw te worden. Met zo'n ingewikkelde familie, lopen de gebeurtenissen in Ollie's leven vrijwel nooit ‘normaal’. In de serie komen problemen van volwassen niveau voor, die worden besproken waar de kinderen bij zijn. Zo komt opa Luuk het huis binnen vallen met de mededeling dat zijn vrouw hem heeft verlaten. Zij geeft later in de auto aan dat ze een ander heeft, die ze kent via de bejaardengym. Daar moeten Ollie en zijn moeder dan weer om lachen. Serieuze, ontroerende momenten wisselen af met gekke, grappige voorvallen. Het taalgebruik in de serie is relatief eenvoudig, met uitzondering van hier en daar moeilijke woorden. De serie heeft een rustig beeld- en spreektempo. De dialogen zijn rustig.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit "Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed" aan bij kinderen in de leeftijd van 9 jaar. In deze leeftijd worden kinderen zich bewust van zichzelf en van anderen om hen heen. Zo probeert ook Ollie door logisch te redeneren, verklaringen te vinden voor het gedrag van zijn familie. Kinderen in deze leeftijd kijken het liefst naar een karakter dat even oud is, zo zal de optimistische doorzetter Ollie voor velen ook een rolmodel zijn. Op deze leeftijd kijken kinderen graag naar realistische karakters, en hebben ze inzicht in relaties en affaires van karakters onderling. Zoals gezegd komen in deze serie problemen op volwassen niveau voor, waar jongere kinderen nog geen boodschap aan hebben (scheiden, worstelen met identiteit, drankgebruik, familieruzies, hartproblemen, de dood). Gelukkig wisselen ontroerende momenten af met onverwachte, grappige voorvallen en een onschuldige liefde van Ollie voor het perfecte overbuurmeisje Germaine Tulp en voor gordijnen.

Bijzonderheden

Deze serie kwam tot stand door een samenwerking van producent Lemming Film en de Hartstichting. Het doel is om de problematiek rondom de ontwikkeling van de overlevingskansen voor kinderen met een hartafwijking juist weer te geven en kijkers te informeren. In totaal zijn er in Nederland 25.000 kinderen met een aangeboren hartafwijking. In de serie spelen verschillende bekende acteurs mee, zoals: Leontine Borsato, Susan Visser, Aart Staartjes, e.a.

Trailer

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 9+ JR

Modemeiden

Modemeiden

Modemeiden

Meer weten...

Website 9+ JR

Willem Wever

Willem Wever

Willem Wever

Meer weten...

Boek 9-12 JR

Mee met de dierenambulance

Mee met de dierenambulance

Mee met de dierenambulance

Meer weten...