Productie-detail

Grave Of The Fireflies

Grave Of The Fireflies

TV & Film VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

De jonge Seita moet voor zijn kleine zusje Setsuko zorgen in Japan tijdens WOII, een verhaal vol emotie, verdriet en hoop.

90 min. : Film op DVD. 9.

Beschrijving inhoud

De Japanse animatiefilm Grave of the Fireflies vertelt het waargebeurde verhaal van Akiyuki Nosaka. Tijdens de tweede wereldoorlog moeten de jongen Seita en zijn kleine zusje Setsuko proberen te overleven nadat hun moeder is gedood bij een bomaanslag. Hun vader is marinier en vecht in de oorlog (later leren we dat ook hij is overleden), de twee kinderen worden daarom opgevangen door familie. Wanneer de familie geen plek meer voor ze heeft staan ze er alleen voor. Seita doet zijn uiterste best om zijn kleine zusje te beschermen en haar toch nog te laten genieten van haar kindertijd, ten koste van alles…

De film opent met Seita, hij vertelt over zijn eigen sterfdag. In de film kijkt Seita terug op zijn leven, het laat dus de tijd zien waarin Seita en Setsuko nog samen waren. Tijdens de film zijn er ook nog flashbacks naar tijden waarin ze als gezin gelukkig waren, bijvoorbeeld toen ze een dagje naar zee gingen. Deze flashbacks worden getoond op momenten dat Seita en Setsuko het het zwaarst hebben, ze putten hoop uit het verleden. De thema's die steeds terug komen in de film zijn familie en verlies. Deze heftige thema’s worden versterkt door de muziek. Het begin van de film laat het overlijden van Seita zien, maar is tegelijkertijd een beeld van hoop: Seita en Setsuko worden weer herenigd.

Leeftijdsadvies

Ook al is het een animatiefilm, de thema’s die in Grave of the Fireflies worden behandeld zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Oorlog en dood worden meerdere malen getoond. Kinderen vanaf 9 jaar waarderen realistische thema’s en karakters en de emoties die daarmee gepaard gaan. Zij identificeren zich met karakters van hun eigen leeftijd. Seita is een jonge tiener die de gehele zorg voor zijn kleine zusje op zich moet nemen. Kinderen van 9 zijn zelf vaak ook beschermend naar hun broertjes of zusjes, dit aspect kan hen dus aanspreken. Er is geen Nederlands nagesynchroniseerde versie van de film, er wordt Japans gesproken met een Nederlandse ondertiteling, kinderen vanaf 9 jaar kunnen dit prima volgen.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 9+ JR

Helden!: Mensen die de wereld mooier maakten

Helden!: Mensen die de wereld mooier maakten

Helden!: Mensen die de wereld mooier maakten

Meer weten...

Boek 9+ JR

Zapp Dubbeldik Zomernummer

Zapp Dubbeldik Zomernummer

Zapp Dubbeldik Zomernummer

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

My Parents are Aliens

My Parents are Aliens

My Parents are Aliens

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren