Productie-detail

Dunya & Desie

Dunya & Desie

TV & Film VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
120 waarderingen

De twee hartsvriendinnen Dunya en Desie weten alles van elkaar, maar nadat ze allebei de Mavo afgerond hebben gaan ze steeds meer hun eigen weg.

35 min. : Zapp. AL.

Beschrijving inhoud

Dunya en Desie zijn twee 15-jarige meiden uit Amsterdam. Ze wonen in dezelfde straat, zitten bij elkaar in de klas en werken beide in dezelfde supermarkt. Dunya is Marokkaans en Desie is een echte Hollandse. Dunya woont thuis met haar ouders en broer, Desie alleen met haar moeder. Desie haar ouders zijn gescheiden en haar vader kent ze niet. Bij Desie thuis gaat het er erg anders aan toe dan bij Dunya. Bij Desie kan en mag van alles, terwijl Dunya beschermd wordt opgevoed.

De afleveringen van “Dunya en Desie” worden ingeleid door Dunya die haar gedachtes verwoord. Aan het eind van de aflevering geeft ze een conclusie over hoe je met bepaalde problemen en onderwerpen om kunt gaan. Onderwerpen die in de serie naar voren komen zijn vriendschap, jongens, school en de verschillen in cultuur. In iedere aflevering ontstaat een probleem, en vaak krijgen Dunya en Desie daar ruzie over. Zo zijn ze beide verliefd op dezelfde jongen, en dat vindt Desie niet kunnen. Ze hebben een tijdje ruzie, maar maken het aan het eind van de aflevering wel weer goed. Er wordt vlot gepraat in de serie, waarbij geen moeilijke woorden worden gebruikt. Onbekende woorden, zoals een talisman, worden duidelijk door beeld en de rest van het verhaal. De beelden volgen af en toe snel op elkaar, maar het grootste deel van een aflevering verloopt rustig. Wanneer Dunya met haar ouders praat komt er ondertiteling in beeld, omdat ze dan Marokkaans praten.

Leeftijdsadvies

De serie is qua onderwerpen geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen de serie wel volgen, maar zullen niet alle onderwerpen interessant vinden. Zo gaat ook één van de afleveringen over het gaan naar de brugklas.

Bijzonderheden

De serie heeft diverse prijzen gewonnen in binnen- en buitenland

  • De Premio Ondas (beste Europese jeugdserie) in 2002
  • In 2003 een Gouden Beeld voor beste dramaserie en Christine van Stralen (Desie's moeder Monique) werd uitgeroepen tot deste actrice en ontving hiervoor ook een Gouden Beeld.
  • De Prix Jeunesse Award 12-15 jaar fictie op het Prix Jeunesse International München 2004.
  • In 2005 werd Dunya & Desie voor het tweede achtereenvolgende jaar genomineerd voor een Emmy Award.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 10+ JR

Meester van de Zwarte Molen

Meester van de Zwarte Molen

Meester van de Zwarte Molen

Meer weten...

Boek 10+ JR

Dagboek van een Muts: Zak er lekker door

Dagboek van een Muts: Zak er lekker door

Dagboek van een Muts: Zak er lekker door

Meer weten...

Boek 10+ JR

Het jaar dat de bijen kwamen

Het jaar dat de bijen kwamen

Het jaar dat de bijen kwamen

Meer weten...