Productie-detail

De vijf legendes 3D (Rise of the Guardians)

De vijf legendes 3D (Rise of the Guardians)

TV & Film VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5 waarderingen

Jack Vorst sluit zich aan bij de Kerstman en andere legendes om de kinderen van de wereld te redden van de boeman Git Zwart. Gaat het ze lukken om de kinderen weer te laten geloven in deze legendes?

97 min. : Bioscoopfilm. 6. : Vanaf 28 november 2012.

Beschrijving inhoud

Wanneer alle kinderen op de wereld in gevaar zijn wordt een groep van vijf bijzondere karakters bij elkaar gebracht om ze te redden. De Kerstman (Noord), de Tandenfee, Klaas Vaak en de Paashaas hebben al vaker samengewerkt maar nu krijgen ze hulp van Jack Vorst. Jack heeft de gave het weer te controleren en alles in ijs te veranderen. Maar hij is altijd speels en onverantwoordelijk, de andere legendes hebben niet veel vertrouwen in hem. Git Zwart verandert de mooie dromen die Klaas Vaak aan de kinderen geeft in nachtmerries en zorgt dat ze niet meer geloven in de Tandenfee, de Kerstman en de Paashaas zodat de krachten van de legendes uitwerken. Jack moet uitzoeken wat zijn ‘centrum’ is, de reden dat hij bijzondere krachten heeft gekregen, pas dan kan hij echt zijn doel bereiken en de legendes helpen.

De animatiefilm start met een korte voice-over van Jack, hij vertelt over het moment dat hij Jack Vorst werd en zijn bijzondere krachten kreeg. Jack legt uit dat hij niet weet wat zijn doel is, waarom hij op de wereld is. Het verhaal begint 300 jaar na deze gebeurtenis. Het zoeken naar je ‘centrum’ of je ware identiteit is een belangrijk thema. Daarnaast moeten de legendes een probleem oplossen en kunnen dit alleen doen door samen te werken. Hierdoor ontstaat een hechte vriendschap. Het taalgebruik is regelmatig vrij ingewikkeld, er wordt snel gesproken en er worden lange zinnen geuit. Ook worden moeilijke woorden gebruikt, zoals portaal en continent, zonder ze uit te leggen. Daarnaast gebruikt Noord (in een vreemd Russisch accent) veel spreekwoorden die hij onjuist uitspreekt zoals ‘wij gaan slaan op kop van spijker’ en ‘niet meer koetjes kalfjes’, dit kan verwarrend zijn voor jongere kinderen. De komische noot komt voornamelijk vanuit de elfjes, zij zijn erg onhandig en praten niet. De sfeer is over het algemeen vrij duister en er zitten ook enkele spannende scènes in. In de actiescènes komt de 3-D mooi uit de verf, bijvoorbeeld in een sleeritje van de jongen Jamie en het volgen van het zand dat Klaas Vaak verspreidt.

Leeftijdsadvies

Omdat de grootste thema’s vriendschap en de zoektocht naar jezelf zijn is de film het meest geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Kinderen van deze leeftijd hechten veel belang aan vriendschap en zijn steeds meer zelfbewust. Vanaf 8 jaar beginnen kinderen ook meer begrip te krijgen van bepaalde uitdrukkingen en humor in de vorm van sarcasme en ironie wat in deze film veel terug komt. Daarnaast kunnen zij het snelle praten en het grootste gedeelte van het taalgebruik volgen. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen ook kiezen voor de ondertitelde versie (Rise of the Guardians).

Bijzonderheden

  • Nederlandse stemmen van oa Bas Muijs, Bracha van Doesburgh en Jack Wouterse
  • Tip: Blijf na de film nog even zitten, er komt nog een klein stukje film na de aftiteling

Trailer

 

Jullie mening

Ook leuk

Boek 8+ JR

Geronimo Stilton: Alice in Wonderland

Geronimo Stilton: Alice in Wonderland

Geronimo Stilton: Alice in Wonderland

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

De Brief voor de Koning

De Brief voor de Koning

De Brief voor de Koning

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Wreck-it Ralph 3D

Wreck-it Ralph 3D

Wreck-it Ralph 3D

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren