Productie-detail

De Slavernij junior

De Slavernij junior

TV & Film VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
19 waarderingen

Lisa vertelt alles over de slavernij.

20 min. : Zapp. 6. : Afleveringen zijn terug te kijken via bijgevoegde link. Deze serie is al uitgezonden, maar af en toe wordt een aflevering herhaald op Zapp.

Beschrijving inhoud

"De Slavernij Junior" is een serie van 6 educatieve documentaires voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade. Met behulp van archiefmateriaal, animaties, gespeelde fragmenten en vergelijkingen met de situatie in Nederland, vertelt Lisa over de slavernij. Niet alleen de slavernij van vroeger, maar ook slavernij die op dit moment nog voorkomt in andere landen. Elke aflevering draait om een ander onderwerp zoals; suiker, afval of steen. Hierbij is te zien hoe de slavernij hierbij een rol speelt of heeft gespeeld. Lisa vertelt over de situatie in andere landen of uit de geschiedenis, dit wordt visueel gemaakt met behulp van animaties, beelden uit het verleden of nagespeelde fragmenten, waardoor het voor de kijkers duidelijker wordt. Daarnaast wordt ook zichtbaar hoe anders het er nu in Nederland aan toe gaat, bijvoorbeeld door te laten zien dat Nederlandse kinderen gewoon naar school kunnen en dat kinderen in andere landen hard moet werken om hun ouders te helpen. Hierdoor leer je als kijker te begrijpen hoe fijn je als kind nu kunt leven in Nederland in vergelijking met vroeger of de situaties in andere landen.

In de aflevering over steen wordt bijvoorbeeld zichtbaar hoe vervelend sommige kinderen in Nederland het vinden om naar school te gaan en wel eens spijbelen. Dat terwijl kinderen vroeger dolgraag naar school zouden willen maar hard moesten werken in een steenfabriek. De afleveringen starten altijd met een startlied over de slavernij waarbij je al in kort stukje kunt zien waar de aflevering over gaat. Vervolgens volgt het onderwerp van deze aflevering. De serie eindigt altijd met een rond eind. Bijvoorbeeld met de opmerking dat je beter naar school kunt gaan dan dat je als slaaf werkt. Tot slot wordt je door Lisa opgeroepen om de site van de serie te bezoeken.

Leeftijdsadvies

In de serie wordt regelmatig geschakeld tussen heden en verleden, of tussen Nederland en een andere plek op de wereld. Zo wordt er in de aflevering Suiker geschakeld tussen jongeren in Nederland die een slavernijrap maken en de situatie rond 1860 in Suriname waar op dat moment nog veel slavernij voor kwam. De situaties in andere landen worden meestal verteld door kinderen uit die landen, deze verhalen worden Nederlands nagesynchroniseerd. Hierdoor zijn de verhalen goed te volgen en wordt verteld vanuit het kind zelf. Soms komt het voor dat liedjes die de kinderen zingen ondertiteld worden in het Nederlands. Aangezien oudere kinderen waarde hechten aan programma’s met een hoge realiteitswaarde, sluit dit programma aan bij de leef- en belevingswereld van kinderen van 10 jaar. Daarnaast past het thema geschiedenis bij deze leeftijd. Een kind van 10 ontwikkelt begrip van maatschappelijke groepen en kan hun gedrag relativeren en in een context plaatsen.

Jullie mening

Meer van De Slavernij

Game 9+ JR

Lekker Goedkoop

Lekker Goedkoop

Lekker Goedkoop

Meer weten...

Ook leuk

TV & Film 10+ JR

Snuf de Hond in Oorlogstijd

Snuf de Hond in Oorlogstijd

Snuf de Hond in Oorlogstijd

Meer weten...

Boek 10+ JR

Tina Vakantieboek

Tina Vakantieboek

Tina Vakantieboek

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Villa Victoria

Villa Victoria

Villa Victoria

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren