Productie-detail

Achtste-Groepers Huilen Niet

Achtste-Groepers Huilen Niet

TV & Film VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
224 waarderingen

De stoere 11-jarige Akkie uit groep 8 wordt ernstig ziek, zou ze het voetbaltoernooi halen?

96 min. : Film op DVD. 9.

Beschrijving inhoud

"Achtste-Groepers Huilen Niet" gaat over de stoere 11-jarige Akkie van Vliet. Een enthousiast, eigenzinnig meisje die opkomt voor de zwakkeren uit haar klas. In groep 8 worden ze door juf Ina klaargestoomd voor belangrijke zaken als de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Sportieve Akkie wil later proefvoetballer worden en maar al te graag winnen op het schooltoernooi. Klasgenoot Joep vindt dat voetbal geen sport voor meisjes is, maar daardoor laat Akkie zich niet uit het veld slaan. Zelfs niet als Akkie zich ziek begint te voelen en er in het ziekenhuis leukemie bij haar wordt geconstateerd. Haar beste vriendinnetje Elise maakt zich meteen zorgen en vraagt zich af hoe het dan met het schoolkamp en het toernooi moet? Zelfs Joep flapt er in de klas uit dat ze zonder Akkie niets zijn. Hoe graag ze ook terug naar school en naar haar vrienden wil, Akkie moet in het ziekenhuis blijven voor chemokuren. Op afstand blijft ze zich met de opstelling van het voetbaltoernooi bemoeien en af en toe krijgt ze bezoek. Als haar situatie toch verslechterd en ze het voetbaltoernooi misschien moet missen, komt Joep met een plan, waar ze met de hele klas achter staan.

In de jeugdfilm "Achtste-Groepers Huilen Niet" wisselen ontroerende en grappige moment zich af. Het verhaal speelt zich af in groep 8 dus er wordt veel getreiterd en stoer gedaan. De klas bestaat uit diverse type karakters, waarvan Akkie een opvallende is. Het puberale gedrag van de karakters uit zich in pesten, ruzie maken, schelden en verliefd zijn. In de ene scène roept Joep tijdens een ruzie "Hou je bek, achtelijke buitenboordkip!", en in een andere scène schrijft de zachtaardige Laurens een liefdesbriefje voor Akkie. Akkie is een beidehante, zeer directe tante. Als ze naar de oncologie afdeling moet, vraagt ze aan een arts wat 'onco-dingest' betekent en in de spreekkamer vraagt ze of ze kanker heeft en of ze dan dood gaat. Akkie is verder van mening dat ze leukemie beter stommemie hadden kunnen noemen.

Leeftijdsadvies

"Achtste-Groepers Huilen Niet" is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Het realistische karakter van deze film zal deze kijkers aanspreken. Bovendien kijken zij graag naar personen die minstens even oud zijn. Hoewel er een heftig onderwerp (kanker) in deze film wordt behandeld, wordt dat genoeg afgewisseld met humoristische momenten. Lekgeprikte Akkie de Egel vraagt haar klasgenoten bijvoorbeeld wat ze van haar nieuwe Coupe de Chemo vinden om het ijs te breken. Deze combinatie van humor bij een serieus onderwerp maakt de film minder ingewikkeld en toegankelijker. 

Bijzonderheden

Een aantal bekende Nederlanders vertolken een rol in deze film. Onder andere Hanna Verboom, Lieke van Lexmond en Eva van der Gucht. De titelsong van de film 'Dit pakt niemand ons meer af' wordt gezongen door Kim-Lian van der Meij. 

  • De film werd op vrijdag 5 oktober tijdens het Gala van de Nederlandse film Kbekroond met het Gouden Kalf voor de Publieksprijs.
  • In april won de film al de Audience Choice Award op het prestigieuze TIFF Kids International Film Festival in Toronto.
  • Tijdens de 11e editie van het International Film Festival 'Nueva Mirada' for Children and Youth in Buenos Aires won de film de 'Children and Young People Jury Award to The Best Feature Film' en de 'Special Mention' onder de titel 'Childrens Friend Award'.

Trailer

Jullie mening

Ook leuk

App 9+ JR

VVN Verkeersexamen

VVN Verkeersexamen

VVN Verkeersexamen

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

My Parents are Aliens

My Parents are Aliens

My Parents are Aliens

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Leven tussen twee huizen: Merel

Leven tussen twee huizen: Merel

Leven tussen twee huizen: Merel

Meer weten...