Productie-detail

Achter de toren

Achter de toren

TV & Film VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Twee van de vier hechte vrienden gaan na de zomervakantie naar de middelbare school. Zal hun vriendschap de vakantie overleven?

15 min. KRO. AL. : Astrid Bussink.

Beschrijving inhoud

Willem, Jurriaan, Ivan en Bas zijn al jaren de beste vrienden. Ze wonen in het besloten Zeeuwse plaatsje Westkapelle. Dan breekt de zomervakantie aan. Twee van de vier jongens gaan na deze vakantie naar de middelbare school. Deze staat ver buiten het vertrouwde dorp. Zal hun vriendschap de vakantie overleven?

De documentaire laat het verhaal van de vrienden zien vanaf de laatste schooldag voor de vakantie tot de eerste schooldag in het nieuwe schooljaar. De jongens praten in het Zeeuws. Daarom is de documentaire ondertiteld. Je ziet gesprekken tussen de vrienden waarin naar voren komt hoe zij ergens over denken. De uitspraken passen bij hun leeftijd en zijn soms humoristisch. Zo zegt een vriendinnetje van de jongens: "Ik wil echt geen verkering hebben. Alleen maar die mannen achter je aan, dat is niets waard. Die lopen de hele dag te zeuren." Ook zegt één van de jongens dat hij het stoer en leuk zou vinden om verkering te hebben. Dit laat zien hoe kinderen op die leeftijd over bepaalde onderwerpen denken. Ook de verschillen die er tijdens de zomervakantie tussen de jongens ontstaan worden in beeld gebracht.

Leeftijdsadvies

'Achter de toren' is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Zij krijgen te maken met de problemen en gevoelens waar de jongens ook tegenaan lopen. De eerste verliefdheden, de grote stap van de basisschool naar de middelbare school en vriendschappen die voorbij gaan. Zij vinden het belangrijk om onderdeel te zijn van een groep en hechten dan ook veel waarde aan vriendschappen. De documentaire bevat veel humor, wat kinderen van deze leeftijd erg aanspreekt.

Opmerkingen

In 2013 heeft 'Achter de toren' een Gouden Kalf gewonnen in de categorie 'Beste Korte Documentaire'. Ook won de documentaire in 2013 de juryprijs 'Kinderkast Non-Fictie' op het Cinekid festival. 

Jullie mening

Ook leuk

Boek 10+ JR

De brief voor de koning

De brief voor de koning

De brief voor de koning

Meer weten...

Boek 10+ JR

Het dagboek van Nurdius Maximus in Griekenland

Het dagboek van Nurdius Maximus in Griekenland

Het dagboek van Nurdius Maximus in Griekenland

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Hugo 3D

Hugo 3D

Hugo 3D

Meer weten...