Productie-detail

Dieven in de Tijd

Dieven in de Tijd

Game VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
35 waarderingen

Rijksmuseum van Oudheden. Online game.

Beschrijving inhoud

"Dieven in de tijd" is een online spel van het Rijksmuseum van Oudheden. Het is een educatief spel over Nederland in de prehistorie, in de romeinse tijd en in de middeleeuwen. Bij het starten van het spel krijg je een introductie te zien waarin iets verdwijnt uit het museum, waar het spel zich afspeelt. Zo verdwijnt er bijvoorbeeld een maalsteen uit de prehistorie of een wijnkaraf uit de romeinse tijd. Om deze terug te vinden moeten verschillende vragen worden beantwoord. Als speler reis je terug in de tijd zodat het gestolen, verdwenen voorwerp weer wordt teruggevonden en de dief wordt gevangen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd wat Romaanse soldaten in hun tent bewaarden. Er valt te kiezen uit traditionele middelen als een mes, een pot, een zwaard en sandalen. Daarnaast kan er ook een zonnebril worden gekozen en een mobiele telefoon. Bij het oplossen van vraagstukken als deze is het vermogen om logisch na te denken en enige kennis van geschiedenis dus vereist. De speler moet in dit geval weten dat er in de romeinse tijd nog geen mobiele telefoons en zonnebrillen bestonden.

Vooraf moet een van de drie tijdvakken worden gekozen. Binnen dit tijdvak zitten 5 thema's. Bij de Middeleeuwen zijn dit bijvoorbeeld: eten, gezondheid, leven als een ridder, de middeleeuwse markt en het leven in de herberg. Bij ieder thema horen weer 5 vragen. Na het lezen van de vraag moet het juiste antwoord worden aangeklikt of met voorwerpen worden gesleept. Een thema kan alleen opnieuw worden gespeeld door de website opnieuw te laden. Bij een goed antwoord win je 5 punten en hoor je applaus. Bij een fout antwoord wordt aangegeven waarom het antwoord fout is, en krijg je een nieuwe kans. Wanneer alle thema's uitgespeeld zijn, ontvangt de speler een  diploma waarop het puntenaantal staat. Dit diploma is uit te printen en tevens in het Turks te verkrijgen.

Leeftijdsadvies

Dit online spel bevat veel tekst. Hierbij worden soms lastige woorden gebruikt zoals 'karaf' en 'archeoloog'. Moeilijke woorden worden niet direct uitgelegd, maar zijn meestal te herleiden aan de afbeeldingen en de vraag waarin het woord staat. Er is geen auditieve ondersteuning beschikbaar, dus de speler moet goed kunnen lezen. Dit educatieve spel gaat qua inhoud in op de Nederlandse geschiedenis. Rond de leeftijd van 8 jaar krijgen kinderen interesse in het verleden. Op deze leeftijd kunnen zij ook ingewikkelde instructies lezen op een website en zelfstandig een game met regels spelen. Dit spel is aantrekkelijk en leert kinderen over de verschillende periodes in de geschiedenis, met name doordat er bij elk gegeven antwoord extra informatie wordt gegeven.

 

Jullie mening

Meer van Rijksmuseum van Oudheden

Game 7+ JR

Dierenmummies raden

Dierenmummies raden

Dierenmummies raden

Meer weten...

Ook leuk

Boek 8+ JR

Help, we missen een welp

Help, we missen een welp

Help, we missen een welp

Meer weten...

Website 8+ JR

Dierenzoeker.nl

Dierenzoeker.nl

Dierenzoeker.nl

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Het Geheim

Het Geheim

Het Geheim

Meer weten...