Productie-detail

Zestig Spiegels

Zestig Spiegels

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
4 waarderingen

Jurre moet een spreekbeurt houden, maar hij houdt niet van praten. Prinses Sippora von Singapoor neemt hem mee naar de zeven torens van de Prinsentuin...

Harm de Jonge. Martijn van der Linden. CPNB. Leesboek. Gratis bij aanschaf van een kinderboek t.w.v. ?10,- tijdens de Kinderboekenweek 2014. 9789059652538. 93. 2014.

Kenmerken

  • Kinderboekenweek-geschenk 2014
  • Leesboek
  • Spreekbeurt, fantasie
  • Fantasiewoorden
  • Gekleurde illustraties

Beschrijving inhoud

In Zestig Spiegels moet Jurre een spreekbeurt houden, maar hij houdt niet van praten. Een hele opgave voor hem, maar dan komt hij en Prinsentuin prinses Sippora von Singapoor tegen. Zij brengt hem naar de zeven torens van de Prinsentuin. Samen gaan ze met de 'turboklotser' (een soort vliegend botsautootje) op bezoek bij elke toren. In elke toren zit iemand die Jurre een tip geeft voor zijn spreekbeurt. Jurre schrijft een boekje over zijn avonturen en neemt de tips mee naar zijn spreekbeurt. Zal het hem lukken een goede spreekbeurt te houden?

Dit Kinderboekenweek-geschenk is origineel qua opzet. Eerst begint het boek met een woord vooraf van Jurre, de hoofdpersoon. Hierbij spreekt hij de lezer aan door vertrouwelijke informatie over zichzelf te vertellen: "Je begrijpt zo meteen wel dat ik niet zo van praten hou." Vervolgens vertelt hij in de ik-persoon hoe hij prinses Sippora von Singapoor, ook wel Sip, heeft ontmoet. Daarna wordt overgeschakeld naar het boek wat Jurre geschreven heeft over zijn avonturen in de torens: 'De zeven torens van het Prinsenhuis'. Een boek in een boek dus, geschreven in de derde persoon. Daarna vertelt hij weer in de ik-vorm hoe zijn spreekbeurt ging. Voor het lezen van dit boek is veel fantasie nodig. Jurre waant zich met Sip in een mysterieuze wereld met bijzondere personen in de torens. Zo is er Boppe Klaun, een clown die als tip geeft dat Jurre iets mis moet laten gaan om het publiek af te leiden. Of Archie Kool, de verzamelaar die tegen Jurre zegt dat hij in zijn hoofd het publiek moet veranderen in wat hij wil zien. De personages met hun grappige namen zijn humoristisch beschreven. Daarnaast zorgen fantasiewoorden als de 'turboklotser' voor humor. De vrolijke gekleurde illustraties verbeelden het verhaal. Leuk is dat er af en toe een kleine illustratie opduikt, zoals een kikker of flamingo. Bovendien is dit boekje origineel omdat boven elk hoofdstukje een citaat is geplaatst van iets wat iemand nog gaat zeggen. Zo wordt de lezer nieuwsgierig gemaakt naar wat er gaat gebeuren, want wie is de persoon die dat zegt en waarom wordt dat gezegd? Naast dat dit boek erg vermakelijk is, geeft het ook tips voor een spreekbeurt. De lezer kan hier zelf ook lessen uit halen, al is de ene tip minder bruikbaar dan de andere.

Leeftijdsadvies

Zestig Spiegels is geschikt bevonden voor kinderen vanaf 10 jaar. De originele opzet kan voor verwarring zorgen, maar kinderen vanaf deze leeftijd zullen dat begrijpen. Er komen niet veel moeilijke woorden in voor, maar wel fantasiewoorden en gekke namen. Daarnaast wordt er op de achtergrond van het verhaal een vriendschaps (of zelfs romantische?) relatie opgebouwd tussen Jurre en Sip. Zij zullen dat herkennen. Bovendien moeten kinderen van deze leeftijd zelf ook hun eerste spreekbeurt houden. Dit boekje kan ze alvast helpen daar vertrouwen in te krijgen. Al met al zullen zij de avontuurlijke tocht die Jurre beleeft goed kunnen volgen.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 10+ JR

Pas op: nog meer gevaar!

Pas op: nog meer gevaar!

Pas op: nog meer gevaar!

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

I Am Weasel

I Am Weasel

I Am Weasel

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Villa Victoria

Villa Victoria

Villa Victoria

Meer weten...