Productie-detail

Waarom lig jij in mijn bedje?

Waarom lig jij in mijn bedje?

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Het is bedtijd en iedere knuffel moet in zijn eigen bedje gaan liggen, maar welk bed is nu voor lappenpop?

Joke van Leeuwen. Querido. Prentenboek. ?12,95. 9045112302. 16. 2011.

Beschrijving inhoud

Het prentenboek ‘Waarom lig jij in mijn bedje?’ vertelt het verhaal over een jongen die aan zijn knuffelbeer vraagt om in zijn eigen bedje te gaan liggen. Wanneer de knuffelbeer naar zijn bed gaat, blijkt er echter een andere knuffel in te liggen. De knuffels van de jongen zijn allemaal in het verkeerde bed gaan slapen. Eén voor één gaan ze om de beurt terug naar hun eigen bed totdat iedereen weer kan gaan slapen. Op één iemand na. Lappenpop heeft geen eigen bed. In welk bed moet hij nu slapen?

Dit prentenboek heeft een rechthoekige vorm en een omslag van stevig karton. Het is een verhalend boek dat zich afspeelt in de leef- en belevingswereld van jonge kinderen. In het verhaal komen veel karakters naar voren die allemaal ongeveer even belangrijk zijn. De karakters op zich spelen dus eigenlijk geen belangrijke rol, de nadruk ligt op het verhaal eromheen. Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Iedere knuffel bekijkt de situatie vanuit zichzelf en eist vervolgens zijn eigen bed op. Dit gebeurt steeds op nieuw en deze gebeurtenis is daardoor ook voorspelbaar. De zin die telkens herhaald wordt, luidt: "Waarom lig jij in mijn bedje?", waarop iedere knuffel een smoes bedenkt als excuus voor dit probleem. De vormgeving is verder simpel en bevat weinig details. Daarnaast vullen de tekst en de prenten elkaar perfect aan. De prenten illustreren wat er in de tekst wordt verteld en maken het verhaal levendig.

Leeftijdsadvies

Het prentenboek "Waarom lig jij in mijn bedje?" sluit goed aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 3 jaar. De structuur in dit verhaal is namelijk erg geliefd bij deze leeftijdscategorie (repeteerverhaal). Het verhaal stapelt zich als het ware op en dezelfde gebeurtenis keert steeds terug waardoor er veel herhaling van zinnen en gebeurtenissen in zit. Deze voorspelbaarheid geeft jonge kinderen houvast en ondanks dat blijft het interessant omdat ieder dier een ander antwoord weet te verzinnen. Het oplossen van kleine problemen (het bed is steeds bezet) past goed, kinderen vanaf deze leeftijd het verband tussen oorzaak-gevolg. Het naar bed gaan is voor hen zeer herkenbaar (veilig) en het goede einde geeft ze een fijn gevoel.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 3+ JR

Bibaboerderij

Bibaboerderij

Bibaboerderij

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Engie Benjy

Engie Benjy

Engie Benjy

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Zoostraat 64

Zoostraat 64

Zoostraat 64

Meer weten...