Productie-detail

Vrolijk

Vrolijk

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Verliefd, verlegen, boos, of bang. Deze vis laat zien dat het allemaal kan.

Mies van Hout. Lemniscaat. Prentenboek. ?14,95. 978-904-770-381-5. 52. 2011.

Kenmerken

  • Prentenboek
  • Emoties
  • Vissen
  • Informatief, educatief

Beschrijving inhoud

Het prentenboek Vrolijk laat twintig vissen zien die ieder een andere gemoedstoestand vertolken. Aan de vormgeving en de gebruikte kleuren is te zien om welke emotie het gaat. De emoties die in dit boek naar voren komen zijn: benieuwd, zenuwachtig, dapper, verlegen, verwonderd, bedroefd, kwaad, trots, jaloers, verliefd, boos, blij, verward, tevreden, bang, zeker, geschrokken, verbaasd, verveeld en gelukkig.

Dit prentenboek heeft een rechthoekige vorm en een omslag van stevig karton. Het is een informatief boek dat het doel heeft om kinderen iets te leren over emoties. Er zijn steeds twee pagina’s die bij elkaar horen en daarnaast vrijwel los staan van de andere pagina’s. Op de twee pagina’s die bij elkaar horen is op de ene pagina een emotie in letters vertolkt en op de andere pagina is deze emotie vormgegeven in een vis. De tekst en illustratie gaan naadloos in elkaar over door het bijpassende kleurgebruik en dezelfde tekenstijl. Zo heeft de emotie ‘dapper’ een felrode achtergrond met daarop heldere witte letters en zie je op de andere pagina een heel klein visje dat vol verwondering een grote duisternis in zwemt. De tekst bestaat uit enkel losse woorden en de expressieve illustraties komen goed naar voren tegen de zwarte achtergrond. De vissen op iedere illustratie hebben een simpele vorm en textuur waardoor de desbetreffende emotie sterk naar voren komt.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het prentenboek Vrolijk aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 3 jaar. Kinderen in deze leeftijd zullen zichzelf herkennen in het gedrag en de emoties van de vis. Verder bevat het prentenboek weinig tekst en duidelijke illustraties. Die illustraties verklaren het woord, de emotie waar het over gaat. Met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar kan er in gesprek gegaan worden over de emoties. Zij zullen de emotie en het gevoel bij zichzelf kunnen herkennen en goed kunnen verwoorden. 

Jullie mening

Ook leuk

Boek 3+ JR

De blote billen plons

De blote billen plons

De blote billen plons

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

De Kleine Prinses

De Kleine Prinses

De Kleine Prinses

Meer weten...

App 3-7 JR

Labo Leaves

Labo Leaves

Labo Leaves

Meer weten...