Productie-detail

Voor altijd samen, amen

Voor altijd samen, amen

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Gescheiden ouders, je moeder verliefd op de meester en liefdesverdriet. Hoe ga je hier allemaal mee om? Lees er over in het eerste boek over Polleke.

Guus Kuijer. Alice Hoogstad. Querido. Leesboek. 9789041750105. 109. 1999.

Beschrijving inhoud

Polleke is een meisje van elf jaar dat bij haar moeder woont. Ze heeft het niet gemakkelijk. Er zijn zo veel dingen waar ze aan moet denken. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder is verliefd op de meester van school. Ze hebben zelfs trouwplannen. Polleke voelt zich verward, want ze houdt veel van haar vader Spiek. Hij is, net als zij een dichter. Maar haar vader is ook een ‘IP’, een ‘Ingewikkelde Pa’. Hij heeft bij verschillende vrouwen kinderen verwekt, leunt af en toe op Polleke voor hulp en is dan opeens spoorloos verdwenen. Tot overmaat van ramp maakt Mimoun, de Marokkaanse jongen, waar Polleke al twee jaar mee gaat, het uit. Hij mag haar van zijn vader niet meer zien vanwege zijn geloof. Zijn vader verwacht dat hij later met een Marokkaans meisje gaat trouwen. Ook komt het bericht dat de vader van Polleke is opgepakt omdat hij hasj heeft verkocht. Polleke ontdekt dan beetje bij beetje dat haar vader ‘een dichter zonder gedichten is’. Dat hij zijn plannen niet realiseert en steeds meer een zwervend bestaan leidt. Gelukkig komt Polleke regelmatig bij haar opa en oma op de boerderij. Zij zijn strenggelovig en van hen leert ze hoe ze moet bidden. Ook wordt er een kalfje geboren dat naar Polleke vernoemd wordt en waar Polleke voor mag zorgen.

Het verhaal in het boek wordt verteld door Polleke. Ze valt met de deur in huis door te vertellen dat haar meester verliefd is op haar moeder. Om uit te leggen hoe dat zo gekomen is gaat ze een paar maanden terug in de tijd. Vanaf dan volg je het verhaal van Polleke chronologisch. Af en toe betrekt ze je bij het verhaal door zich even tot je te richten (bijvoorbeeld als ze de vraag “Snap je” stelt).

In de titels van de verschillende hoofdstukken staat steeds aangegeven waarover het hoofdstuk gaat. De titels bieden zo een korte samenvatting van het hoofdstuk, maar prikkelen ook om het hoofdstuk te gaan lezen. Ook zijn er kleine zwart-wit pentekeningen in het boek. Vaak om een gedichtje van Polleke te illustreren.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar oud. Vanaf deze leeftijd voelen kinderen vooral aangetrokken tot verhalen die gaan over leeftijdsgenoten. Omdat kinderen op deze leeftijd steeds meer een eigen leven krijgen, naast het gezinsleven, lezen ze graag over de wereld waarin de hoofdpersoon zich beweegt. Zo staan bij Polleke, naast de relatie met haar ouders, ook de relaties met de kinderen op school, met haar vriendje Mimoun en met haar opa en oma centraal. Kinderen van tien houden ervan om zich zo te identificeren met de hoofdpersoon.

De verschillende relaties van met de mensen in haar omgeving en de diverse gebeurtenissen die steeds meer met elkaar verweven raken, maken dat het boek een complexe verhaalstructuur heeft. Kinderen van tien jaar zijn in staat om zich deze verhaalstructuur eigen te maken.

Kinderen van tien jaar en ouder kunnen zich ook steeds meer inleven in een ander. Zij kunnen zich een voorstelling maken van de gevoelens en gedachten van anderen. Hierdoor begrijpen zij niet alleen de emoties van Polleke, maar ook die van bijvoorbeeld haar moeder over haar ex-partner of de emoties van de opa en oma over hun zoon. Onderwerpen als verschillen in geloofsbenadering, de wijze waarop mensen in het leven staan en de betekenis hiervan voor anderen helpen tieners om tot een eigen standpunt te komen. Kinderen van tien jaar beseffen immers dat het oordeel van hun ouders niet langer absoluut is en gaan op zoek naar argumenten die passen bij hun eigen morele besef.

De eenvoudige zinnen, kleine illustraties en gedichtjes in het boek maken dat het boek, ondanks de zware thema’s, voor tienjarigen luchtig genoeg is om te lezen. Ook de humor in het boek draagt hier aan bij. Zo gaat Polleke de tafel van zeven bidden als haar opa haar uitlegt dat je wat je moeilijk vindt aan God kunt vertellen. Ook zijn er woordgrapjes die tienjarigen begrijpen. Bijvoorbeeldo dat de (ex)partners van de vader van Polleke bijna allemaal dezelfde naam hebben: Tina, Sina en Dina.

Bijzonderheden

  • Dit boek is het eerste deel van de reeks boeken over Polleke.
  • Guus Kuijer ontving voor dit boek in 2000 de Gouden Griffel.
  • Het boek is door het CPNB geselecteerd als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 10-12 JR

Hartjes & Bommen

Hartjes & Bommen

Hartjes & Bommen

Meer weten...

App 10+ JR

Cargo-Bot

Cargo-Bot

Cargo-Bot

Meer weten...

Boek 10+ JR

Een jongen met de naam Kerstmis

Een jongen met de naam Kerstmis

Een jongen met de naam Kerstmis

Meer weten...