Productie-detail

Vissen smelten niet

Vissen smelten niet

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Matti's neef wil een vissengevecht houden tijdens het dorpsfeest, maar dat vindt Matti een slecht plan. Lukt het hem om de lievelingsvis van zijn vader te redden?

Jef Aerts. Querido Kind. Leesboek. €13,95. 9789045115986. 160. 2013.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Feest, vissen
  • Bekroond met Zilveren Griffel 2014
  • Makkelijk taalgebruik
  • Geen illustraties

Beschrijving inhoud

Op de koudste dag van het jaar (-24 graden) is het feest in het dorp waar de 12-jarige Matti woont. Het meer is dik bevroren en sneeuwruimers schrapen de ijslaag vrij, totdat er een weg is ontstaan tussen het dorp en de grote stad verderop. Matti heeft op dit moment gewacht. Omdat de vader van Matti (een glas-in-lood-maker) al een jaar depressief op de bank ligt, verkeert het gezin in geldproblemen. De neef van Matti, de 18-jarige Jarno, helpt de moeder van Matti met hand- en spandiensten. Ook heeft hij een plan bedacht om geld te verdienen. Op het jaarlijkse dorpsfeest wil hij de kostbare kempvissen van de vader van Matti tegen elkaar laten vechten. Het publiek kan geld inzetten en na afloop de winnende vis kopen. De moeder van Matti gaat hiermee akkoord. Matti vindt het ‘vissengevecht’ maar een slecht plan. Hij is bang dat de vissen elkaar tijdens het gevecht doodmaken. Matti besluit de lievelingsvis van zijn vader te redden. Op de koudste dag van het jaar stopt hij de vis in een warmwaterkruik en steekt te voet in het donker het ijsmeer over. Matti wil de vis naar het aquarium van de universiteit brengen, zodat hij daar verder kan leven. Op het bevroren meer ontmoet Matti het slechtziende meisje Drika. De tocht die volgt is spannend en avontuurlijk. Gaat het Matti en Drika lukken om hun doelen te bereiken?

Het boek Vissen smelten niet is bekroond met een Zilveren Griffel 2014. Het beschrijft een tocht die steeds nieuwe vragen oproept. Lukt het Matti en Drika te ontsnappen uit de benarde situaties waarin zij verzeild raken? Lukt het hen om hun doelen te bereiken? Wat drijft Matti dat hij de lievelingsvis van zijn vader wil redden? Deze vragen maken kinderen nieuwsgierig. Ze willen graag weten hoe het verhaal afloopt. Het boek vraagt van lezers tevens dat zij zich goed kunnen identificeren met de verschillende personages van het verhaal. In die zin beschrijft het boek niet alleen een avontuurlijk verhaal, maar ook ook een psychologisch verhaal. Het feit dat de personages steeds meer van zichzelf laten zien en een ontwikkeling doormaken, draagt bij aan de spanning van het boek. Het boek heeft een open einde. In het boek komen geen illustraties voor. De hoofdstukken beginnen enkel steeds met hetzelfde plaatje; een pupil van een oog, om het begin van een hoofdstuk aan te duiden. Er komen geen moeilijke woorden in het boek voor. Ook zijn de zinnen niet opvallend lang of ingewikkeld. De tekst is vooral beeldend geschreven. Zo wordt het woord 'depressie' niet genoemd, maar maken de beschrijvingen van het gedrag van de vader en wat dit met Matti doet (en wat zijn gedachtes hierover zijn) duidelijk wat er aan de hand is.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder. Zij lezen graag boeken die spannend en avontuurlijk zijn. Ook vinden ze het prettig als een verhaal zich afspeelt in een realistische wereld. Zij hebben - in tegenstelling tot wat jongere kinderen – geen of minder behoefte aan verhalen waarin vooral fantasiewerelden centraal staan. Een aspect wat kinderen van 10 jaar in dit boek verder aanspreekt is het feit dat de invloed en aanwezigheid van het gezin in het boek op de achtergrond staan. Kinderen van 10 jaar oud lezen graag over een hoofdpersoon die zelfstandig optreedt, wier handelen niet meer enkel wordt bepaald door de sturing van een ouder. Het spreekt hen aan als de hoofdpersoon juist een personage is met eigen, individuele opvattingen. Er kan in het boek niet gesproken worden van een ‘happy end’. Een ‘happy end’ is voor kinderen van 10 jaar oud echter ook niet meer een vereiste, mits er maar wel een sprankje hoop is (en dat is er).

 

NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 10+ JR

De GVR

De GVR

De GVR

Meer weten...

App 10+ JR

Bakery Story: Valentine's Day

Bakery Story: Valentine's Day

Bakery Story: Valentine's Day

Meer weten...

Boek 10+ JR

Hoe overleef ik...Vakantiespecial 2012

Hoe overleef ik...Vakantiespecial 2012

Hoe overleef ik...Vakantiespecial 2012

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren