Productie-detail

Tuinpatat

Tuinpatat

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

"Als je een aardappel in de grond stopt, komt er een plant uit waar kleine aardappeltjes aangroeien" zegt vader. Dit willen Iepke en Bette weleens met eigen ogen zien.

Grietje Huisman. Grietje Huisman. Rubinstein. Prentenboek. ?13,95. 9789047614548. 33. 2013.

Beschrijving inhoud

Iepke en Bette zien piepers (aardappels) liggen op het aanrecht. Hun vader vertelt dat, wanneer je deze in de grond stopt, er een plant groeit waar kleine piepers aankomen. Iepke en Bette stoppen ze in de grond en na een aantal weken groeien er inderdaad nieuwe piepers aan. Twee weken later zijn Iepke en Bette jarig, precies op dezelfde dag. Deze dag eten ze zelfgemaakte patat van piepers uit hun eigen tuin. Tuinpatat!

'Tuinpatat' is een verhalend prentenboek. De prenten en tekst ondersteunen elkaar en vormen samen een mooi geheel. Daarnaast is het boek leerzaam. Zo wordt er op speelse wijze uitgelegd hoe kinderen zelf een pieper kunnen planten om een pieperplant te krijgen. De tekeningen laten het groeiproces van de plant zien. In het boek komen een paar woorden voor die veel kinderen waarschijnlijk niet kennen: 'mem', 'heit' en 'piepers'. Dit zijn de Friese woorden voor: 'moeder', 'vader' en 'aardappels'. Deze woorden zijn niet storend voor de begrijpbaarheid van het verhaal, maar hebben voor kinderen misschien wat uitleg nodig. Doordat het verhaal chronologisch is, zit er een duidelijk begin en einde aan het boekje. 

Leeftijdsadvies

Het boek 'Tuinpatat' is geschikt als voorleesboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Als leesboek is het geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De humor en situaties die in het boekje voorkomen spreken jonge kinderen aan. Zo zegt Bette bijvoorbeeld dat je van rauwe piepers scheetjes gaat laten en vragen ze zich af of piepers onder de grond wel lucht krijgen. De teksten bij elke prent zijn kort, waardoor het verhaal gemakkelijk te volgen is. Naast de Friese woorden bevat het boekje geen moeilijke woorden, waardoor het gemakkelijk wegleest. 

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 3+ JR

Bruintje Beer

Bruintje Beer

Bruintje Beer

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

Casper & Lisa

Casper & Lisa

Casper & Lisa

Meer weten...

Boek 3-6 JR

Coco kan het!

Coco kan het!

Coco kan het!

Meer weten...