Productie-detail

Toen het oorlog was

Toen het oorlog was

Boek VAN 10 T/M 12 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal. Irene de Goede. Gottmer Uitgevers Groep. informatief kinderboek. € 24,99. 9789025771447. 179. 2019.

Omschrijving 

Toen het oorlog was is een informatief boek voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog, met speciale aandacht voor Nederland. Het boek telt bijna 180 bladzijdes, staat voor met foto’s en illustraties en bespreekt gebeurtenissen in Nederland en daarbuiten. De tijdlijn geeft een duidelijk overzicht van het verloop van de oorlog. 

Het naslagwerk begint met antwoorden op vragen die veel kinderen zullen stellen over de Tweede Wereldoorlog: Wanneer begon de oorlog? Waarom wilde Hitler zoveel landen veroveren? Waarom was Hitler populair? Enzovoort. Na dit inleidende hoofdstuk kunnen kinderen zelf kiezen waar ze beginnen en op zoek gaan naar verdieping bij de gebeurtenissen op de tijdlijn. 

Oordeel

Het maken van een boek over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen is een flinke uitdaging. Er is zoveel om over te schrijven! De makers van Toen het oorlog was zijn erin geslaagd om een helder verhaal te vertellen. Ook zware onderwerpen komen aan bod - massavernietigingswapens, de Holocaust en de kampen in Nederlands-Indië - maar heftige details worden weggelaten waardoor het boek heel erg geschikt is voor kinderen van 10 tot 13 jaar.

Toen het oorlog was is een boek om heel vaak uit de kast te pakken. De teksten zijn kort en thematisch en het boek kan in delen gelezen worden. Het leent zich uitstekend om zelfstandig te lezen en er daarna samen over te praten. 

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf circa 10 jaar om zelfstandig te lezen of door te bladeren. 

Tip

De nieuwsgierigheid bij kinderen zal door het lezen van dit boek alleen nog maar meer zijn aangewakkerd. Een mooie aanvulling zijn de persoonlijke verhalen (gebaseerd op dagboekfragmenten van kinderen en jongeren uit de oorlogsjaren) uit de oorlog in de verhalenbundel Oorlog in inkt

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 10+ JR

Tijd voor Avontuur

Tijd voor Avontuur

Tijd voor Avontuur

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

De beste vrienden quiz

De beste vrienden quiz

De beste vrienden quiz

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Science Fiction

Science Fiction

Science Fiction

Meer weten...