Productie-detail

Ties en Trijntje in december

Ties en Trijntje in december

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Ties en Trijntje krijgen een adventskalender. Elke dag mag er een luikje open en ontdekken ze een nieuw plaatje.

Yvon Jaspers. Philip Hopman. Ploegsma. Voorleesboek. ?15,95. 9789021672236. 118. 2013.

Beschrijving inhoud

Ties en Trijntje krijgen een adventskalender. Elke dag mogen ze een nieuw vakje openmaken, waarachter een plaatje verborgen zit. In totaal zijn er 24 vakjes. Pas als ze allemaal open zijn is het Kerst. Dat betekent nog 24 dagen waarop Ties en Trijntje allerlei avonturen kunnen beleven.

'Ties en Trijntje in december' is een stevig boek met een kartonnen omslag. De pagina's zijn gemaakt van papier. Op elke dag van de maand (van 1 t/m 24 december) beleven de twee hoofdpersoontjes iets nieuws. De schrijfstijl is erg vlot waardoor het boek makkelijk en leuk is om voor te lezen. Met simpele beschrijvingen worden bepaalde situaties omschreven. Een voorbeeld hiervan is: "Mevrouw De Jong is de buurvrouw. Ze is al oud. Vorig jaar woonde ze nog samen met meneer De Jong in het huis. Maar meneer De Jong was zo oud dat hij dood is gegaan." Daarnaast komt er ook veel humor voor. Zo doen Ties en Trijntje kussens in hun pyjama tijdens het rolschaatsen, zodat ze 'dikke berenbillen' krijgen. Als ze vallen, doet dit door de zachte kussens geen pijn. De situaties in het boek zijn zowel voor kinderen als hun ouders herkenbaar. Zo willen Ties en Trijntje het liefst alle vakjes van de adventkalender tegelijkertijd openmaken. Ondanks dat mama zegt dat het niet mag, kan Ties de verleiding uiteindelijk niet weerstaan. Hij wordt betrapt door zijn zusje, die dit gelijk doorklikt naar mama: "Ohoh, mama, kijk wat Ties heeft gedaan!" Ook de vragen die Ties en Trijntje stellen, zijn dingen die kinderen zich ook in het echt afvragen. Wanneer ze een kerstboom gaan kopen met kluit vraagt Ties bijvoorbeeld "Wat is een kluit?" Waarop opa antwoordt: "Kijk, een boom met kluit heeft nog wortels, dus die kan je daarna in de tuin zetten. De bomen zonder kluit gaan dood, die moeten na de kerst verbrand worden." Het boek stopt op Kerstavond, als alle vakjes geopend zijn. De tekst wordt ondersteund met leuke illustraties van Ties en Trijntje.

Leeftijdsadvies

Dit december voorleesboek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. De verhaaltjes kunnen los van elkaar voorgelezen worden en zijn meestal 4 pagina's (qua tekst) lang. Vierjarigen hebben genoeg concentratie om het hele verhaaltje af te luisteren. De humor en avonturen van Ties en Trijntje spreekt hen erg aan, doordat deze binnen hun eigen vertrouwde belevingswereld vallen. Ze zullen situaties zoals: een kerstboom kopen, pakjesavond en een sneeuwballengevecht dan ook herkennen. Dit boek vormt een leuke aanleiding om als ouder en kind samen te praten over de bijzondere en spannende dagen in december. Achterin het boek zit een adventkalender, waarvan kinderen zelf elke dag een vakje open kunnen maken. Dit vergroot hun beleving en betrokkenheid bij het boek.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 4+ JR

Elly en de Wiebelwagen

Elly en de Wiebelwagen

Elly en de Wiebelwagen

Meer weten...

App 4+ JR

My Mosaic

My Mosaic

My Mosaic

Meer weten...

Boek 4+ JR

Spuit Elf: lente, zomer, herfst en winter

Spuit Elf: lente, zomer, herfst en winter

Spuit Elf: lente, zomer, herfst en winter

Meer weten...