Productie-detail

Tien vingertjes en tien teentjes

Tien vingertjes en tien teentjes

Boek VANAF 2 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Overal ter wereld worden baby?s geboren. Ieder kindje is bijzonder op zijn/haar eigen manier, maar ze hebben allemaal tien vingertjes en tien teentjes.

Helen Oxenbury & Mem Fox. Helen Oxenbury. Gottmer Uitgevers Groep. Prentenboek. ?7,95. 9025746446. 40. 2009.

Beschrijving inhoud

In dit boek komen meerdere kindjes aan bod. Er wordt in rijmtaal verteld waar deze kinderen geboren worden en hoe zij eruit zien. De verschillen tussen de kinderen zijn groot, maar allemaal hebben zij tien vingertjes en tien teentjes. De overeenkomsten en verschillen tussen de baby’s worden uitvoerig onder de loep genomen en verduidelijkt met prenten (één per pagina). Telkens worden er twee kinderen met elkaar vergeleken, waarbij eerst de verschillen worden benadrukt en dan de overeenkomsten (de vingertjes en teentjes).

Het boek (vierkant, groot formaat) heeft een stevig, kartonnen omslag met papieren pagina’s. Op de voorkant is een kindje op een schommel afgebeeld, dat zijn handen uitstrekt. De tenen en vingers van het kind zijn duidelijk zichtbaar, wat mooi aansluit bij de titel van het boek. Het boek bevat primaire en secundaire kleuren, die zo nu dan geleidelijk in elkaar overvloeien. In het boek worden de beschreven karakters uitvoerig afgebeeld, zodat er een goede brug wordt gelegd tussen de tekst en prenten. Er wordt gebruik gemaakt van fijne lijnen en in- en uitzoomen. De emoties van de kinderen zijn goed zichtbaar (glimlachen). Details zijn zichtbaar in de vorm van verschil in haarkleur en de verschillende kledingdracht.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. In de tekst van dit boek komt veel herhaling voor. Ook in het geheel van gebeurtenissen is veel herhaling zichtbaar. Kinderen van 2 jaar zijn nieuwsgierig, beginnen interesse te tonen voor het menselijk lichaam en willen ontdekken. Tevens zien zij de relaties tussen de tekst en afbeeldingen en is herhaling belangrijk op deze leeftijd. De kinderen in het boek worden uitvoerig beschreven, waarbij een afbeelding van het kindje zichtbaar is. Ook wordt er steeds de nadruk gelegd op de tien vingertjes en teentjes. Dit biedt de mogelijkheid voor de lezer om te gaan tellen (tot 10).

Bijzonderheden

Dit boek is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek geselecteerd als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 2+ JR

nijntje en nina

nijntje en nina

nijntje en nina

Meer weten...

Game 2+ JR

Doen alsof

Doen alsof

Doen alsof

Meer weten...

App 2+ JR

nijntje op school

nijntje op school

nijntje op school

Meer weten...