Productie-detail

Takkie

Takkie

Boek VANAF 3 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Takkie is het hondje van Jip en Janneke. Samen beleven ze iedere dag een nieuw avontuur. Kijk en lees je mee?

Annie M.G. Schmidt. Fiep Westendorp. Querido. Prentenboek, voorleesboek. ?9,99. 9789045118376. 48. 2015.

Kenmerken

  • Prentenboek 
  • Dagelijks leven 
  • Eenvoudige verhaallijn 
  • 12 korte verhalen 

Beschrijving inhoud

Het prentenboek Takkie vertelt het verhaal over het hondje Takkie dat op een dag wordt gevonden door Jip en Janneke. Ze besluiten hem te houden, maar of papa en mama daar nu zo blij mee zijn? Samen met Takkie beleven Jip en Janneke allerlei avonturen. Zo blijkt Takkie behoorlijk onder de indruk te zijn van de poes, houdt hij niet zo van bellen blazen en blijkt een hondje wel de krant te kunnen dragen maar geen mand met eieren. Dan is op een dag het mandje van Takkie ineens akelig leeg. Takkie is weg. Takkie is zoek... komt hij weer terug?

Dit boek is klein van formaat en bestaat uit twaalf korte voorleesverhaaltjes. De textuur, bestaand uit een zachte stof, op de omslag van het boek zorgt voor een hoge aaibaarheidsfactor. De verhaallijn is eenvoudig. In ieder verhaal wordt één onderwerp aan de orde gesteld, waardoor de aandacht die nodig is om het verhaal te begrijpen beperkt is. De levendige tekeningen spelen daarbij een grote rol, omdat zij het verhaal verder aanvullen en uitbeelden.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het prentenboek Takkie aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 3 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen zich goed kunnen verplaatsen in de karakters van Jip en Janneke. Typische uitspraken zoals ‘Kijk dat hondje loopt met hem mee. Hij is vies.’ zullen bij hen voor herkenbaarheid zorgen.

Mening recensent

Jip en Janneke, wie kent ze niet? Ook Takkie is een bekend figuur uit de boeken die Annie M.G. Schmidt heeft geschreven en die bij mij, en vast ook bij heel veel andere volwassenen, toch wel wat jeugdsentiment oproepen. Wanneer ik het boekje opensla, merk ik dat ik al snel weer vol bewondering naar de plaatjes kijk en het verhaal in me opneem. In hele eenvoudige bewoordingen, met een minimaal aantal zinnen en illustraties die letterlijk boekdelen spreken, wordt er keer op keer een prachtig verhaal neergezet. Van complexiteit is geen sprake, maar dat is misschien juist wel de kracht.

 


DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool en geeft dit jaar les aan groep 4. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

App 3+ JR

Gynzy's Mozaïek

Gynzy's Mozaïek

Gynzy's Mozaïek

Meer weten...

TV & Film 3+ JR

HoelaHoep

HoelaHoep

HoelaHoep

Meer weten...

App 3+ JR

Labo Dancing Kids

Labo Dancing Kids

Labo Dancing Kids

Meer weten...