Productie-detail

Sven en zijn rat

Sven en zijn rat

Boek VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Sven is onzeker, maar zijn rat is zijn beste vriend. Hij snapt dan ook niet dat mensen ratten geen goed huisdier vinden.

Marit Nicolaysen. Annette Fienieg. Lemniscaat. Leesboek. ?12,95. 90-5637-781-7. 84.

Beschrijving inhoud

Sven is eigenlijk maar een onzekere jongen. Hij wordt heel snel misselijk en is in de klas ook enigszins het buitenbeentje. De 9-jarige Sven heeft een rat, meneer Jansen, als huisdier. Sven is gek op zijn rat en heeft hem ook verschillende kunstjes geleerd. Op een zeer zomerse dag gaan de kinderen van de buitenschoolse opvang naar het riool. In het riool komen de kinderen van alles tegen. Sven's rat wordt niet door iedereen gewaardeerd, want wie heeft er nu een rat als huisdier? Maar dan heeft er een onverwacht iemand erg interesse in Meneer Jansen.

Het kleine rechthoekige heeft een harde kaft met omslag. Het boek is niet dik en bevat 84 bladzijdes. Het verhaal van Sven in het riool speelt zich af op één dag. In het boek komen regelmatig moeilijke woorden voor die worden uitgelegd (brie, akoestiek). Bepaalde situaties worden met kleine zwart-wit illustraties verduidelijkt, hierdoor krijg je een goed beeld van hoe iedereen eruit ziet. Er komen soms woorden/zinnen voorbij waar je even extra bij moet nadenken. Zo zegt de vader van Sven dat "mind over matter" gaat, dat je geest sterker is dan je lichaam. Iets wat Sven vaak probeert toe te passen als hij weer misselijk wordt. Humor in het boek komt naar voren bij de hysterische meisjes uit Sven's klas in het riool, dit zijn echte aanstellers.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Kinderen vanaf deze leeftijd houden van karakters die minimaal zo oud zijn als ze zelf zijn en zich realistisch gedragen. Ze houden van herkenbare nabije verhalen over het gezin of school. Dit thema staat centraal in het boek. Sven heeft nog een jonger broertje die hij ontzettend irritant vindt. In het boek komt duidelijk naar voren dat leeftijdsgenoten een belangrijke rol spelen, ook dit vinden negenjarigen belangrijk. Sven is eigenlijk stiekem een klein beetje verliefd op klasgenootje Silje. De jongens tegen de meisjes komt ook vaak voor, vooral aan het einde wanneer Sven in gesprek komt met Silje en zij wel erg gecharmeerd is van Sven's rat. Sven vraagt zich veel af, en zijn gedachten gaan vaak alle kanten op. Hij kan zich ook erg veel zorgen maken. Al deze aspecten maken het boek geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

 

Jullie mening

Meer van Sven en zijn rat

TV & Film 5+ JR

Sven en zijn rat

Sven en zijn rat

Sven en zijn rat

Meer weten...

Ook leuk

Website alle

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

BZT Show

BZT Show

BZT Show

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

My Scene Goes Hollywood - The Movie

My Scene Goes Hollywood - The Movie

My Scene Goes Hollywood - The Movie

Meer weten...