Productie-detail

Steffie en de mislukte inbrekers

Steffie en de mislukte inbrekers

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Er gebeuren rare dingen op het Kattenpleintje, waar Steffie woont. Onder leiding van speurneus Sjoerd gaat zij, samen met haar vrienden, op onderzoek uit.

Jacques Vriens. Annet Schaap. Unieboek | Het Spectrum. Leesboek. ?12,99. 9789000323548. 105. 2013.

Beschrijving inhoud

Er gebeuren vreemde dingen op het Kattenpleintje waar Steffie woont. Ze komt de oude buurman Deutz 's nachts buiten tegen in zijn pyjama en haar vader breekt die nacht in bij haar moeders huis (haar ouders zijn gescheiden). Dan blijken er de volgende dag ook nog spullen verdwenen te zijn uit de supermarkt. Onder leiding van speurneus Sjoerd starten de kinderen van het pleintje een onderzoek. Ondertussen vinden een aantal pleinbewoners dat opa Deutz naar een verzorgingstehuis moet. Dit omdat hij soms wat verward en vergeetachtig is. De kinderen bedenken een plan om hem te helpen. Één ding staat vast: opa Deutz mag niet verhuizen.

Wanneer het boekje opengeslagen wordt is een plattegrond van het Kattenpleintje te zien. Hierop staat welk personage uit het boek waar woont. In het begin van het boekje is een overzicht te vinden van alle kinderen die op het plein wonen. Bij elk kind staat een korte beschrijving. Het boek is vlot en met humor geschreven. Zo noemen ze een verzorgingstehuis een 'ouwelullenhuis' en wordt er 'En nu word je tomatig' gezegd wanneer Steffie een rood hoofd krijgt. Er is een aantal zinnen waarbij kinderen een beeld vormen. Een voorbeeld hiervan is: 'Hij lijkt op een gevangenisboef uit een stripverhaal'. De gezinssituatie van Steffie en haar gedachten/gevoelens zijn voor veel kinderen herkenbaar. Haar ouders zijn namelijk gescheiden. Gedurende het boek vraagt ze zich meerdere keren af waarom het is mis gegaan tussen haar ouders.

Leeftijdsadvies

'Steffie en de mislukte inbrekers' is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Hun leesniveau is zo ontwikkeld dat ze de zinnen en humor uit het boek begrijpen. Zij vinden sociale relaties en het maken van vriendjes belangrijk en lezen dan ook met veel plezier de avonturen van de kinderen op het Kattenpleintje. Het wordt een plek waar zij zelf willen wonen. De illustraties in het boek vormen een leuke toevoeging op het verhaal maar zijn niet nadrukkelijk aanwezig. De hoofdstukken zijn kort, waardoor er makkelijk één of meerdere hoofdstukken per keer gelezen kunnen worden. De spanning wordt in het verhaal langzaam opgebouwd. Hierdoor blijft het aantrekkelijk om verder te lezen.

Opmerkingen

'Steffie en de mislukte inbrekers' is het eerste deel uit een nieuwe serie van Jacques Vriens. In de volgende delen zal steeds een ander kind dat op het pleintje woont centraal staan.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 8+ JR

Knetter

Knetter

Knetter

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Mijn bijzonder rare week met Tess

Mijn bijzonder rare week met Tess

Mijn bijzonder rare week met Tess

Meer weten...

Boek 8-12 JR

Ontsnapt!

Ontsnapt!

Ontsnapt!

Meer weten...