Productie-detail

Stapelverliefd

Stapelverliefd

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Liv wil zangeres worden, maar dat mag niet van haar vader. Als hij kwaad is, slaat hij haar. Hoe kan ze ooit haar droom waar maken? En waarom mag ze niet zingen?

Maren Stoppels. Leopold B.V.. Leesboek. ?12,95. 9789025864200. 160. 2013.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Verliefdheid, mishandeling, gezin
  • Moeilijke woorden, grof taalgebruik
  • Geen illustraties

Beschrijving inhoud

Liv heeft maar één droom: zangeres worden. Alleen mag ze absoluut niet zingen van haar vader. Als ze dat toch doet, dan slaat hij haar. En niet alleen als ze zingt, ook om allerlei andere redenen doet haar vader haar pijn. Eigenlijk is Liv doodsbang voor haar vader. Ze durft aan niemand te vertellen hoe haar vader werkelijk is en daarom verzint ze allerlei leugens over hem. Op school krijgt ze een opdracht voor Nederlands, waarbij ze moet samenwerken met Emil. Eerst is hij verschrikkelijk, maar langzaamaan wordt hij steeds leuker. Als Liv bij Emil thuis is, ontdekt ze dat hij muziek maakt. Als hij hoort hoe goed ze kan zingen, stelt hij voor om samen op te treden op het schoolfeest. Dit is haar kans, maar hoe gaat Liv dit ooit doen zonder dat haar vader er achter komt?

Stapelverliefd is een boek met papieren pagina’s en een kartonnen omslag. Het boek heeft 126 bladzijden en betreft geen illustraties. De hoofdpersoon is Liv. Eigenlijk heet ze Olivia, maar ze haat deze naam omdat haar vader haar altijd zo noemt. Andere belangrijke personen zijn de vriendinnen van Liv: Maud en Jet. Ook vader Boudewijn, klasgenoot Emil en de leerkracht Nederlands en tevens de vader van Emil, spelen een belangrijke rol in het verhaal. De moeder van Liv is overleden. Het boek bevat soms moeilijke woorden, zoals 'verleidelijk', 'tintelen', 'gehavend' en 'toegetakeld'. Deze woorden worden niet uitgelegd. Ook is er soms sprake van grof taalgebruik. In het verhaal worden sarcastische grappen gemaakt. Zo heeft Liv bijvoorbeeld heel veel blauwe plekken op haar armen door de mishandelingen, waarop een gemene klasgenoot vraagt: “Doe je die stippenjurk ook aan naar het schoolfeest?” Het boek bevat veel spanning. Elke keer als Liv iets doet, is het de vraag hoe haar vader zal reageren. Zal hij haar pijn doen of niet? Stapelverliefd heeft een open einde.

Leeftijdsadvies

Stapelverliefd is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen van deze leeftijd lezen graag over personen die minstens even oud, of zelfs ouder, zijn dan zij zelf. Liv zit op de middelbare school. Kinderen van deze leeftijd kunnen zich goed inleven in het verhaal en zich identificeren met de hoofdpersoon. Ze kunnen zich voorstellen hoe Liv zich voelt en ook het thema verliefdheid is aantrekkelijk voor hen. Vanaf 10 jaar zullen kinderen ook de meeste sarcastische grappen begrijpen. Tot slot hoeven boeken voor kinderen van deze leeftijd niet altijd een happy end of gesloten einde meer te hebben.

 

DesiDeze recensie is geschreven door Desi Kamp. Desi werkt als leerkracht op een basisschool en leest graag boeken. Haar voorkeur gaat uit naar romantische verhalen en detectives en de boeken van Madeleine Wickham. Ook gaat ze graag naar de bioscoop. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 10+ JR

Het dagboek van Nurdius Maximus in Griekenland

Het dagboek van Nurdius Maximus in Griekenland

Het dagboek van Nurdius Maximus in Griekenland

Meer weten...

Boek 10+ JR

Pas op: nog meer gevaar!

Pas op: nog meer gevaar!

Pas op: nog meer gevaar!

Meer weten...

Boek 10+ JR

Ik moet dit doen

Ik moet dit doen

Ik moet dit doen

Meer weten...