Productie-detail

Spoken

Spoken

Boek VAN 9 T/M 12 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Twee zussen verhuizen naar een mysterieuze stad aan zee. Zou het er echt spoken? Lees er meer over in de nieuwe graphic novel van Raina Telgemeijer.

Raina Telgemeijer (vertaald door Marjon Hoffman). Uitgeverij Condor. Graphic novel. € 15,99. 9789492899828. 245. 2020.

Beschrijving

Spoken is een boek van dé graphic novel-koningin van Amerika Raina Telgemeijer. In het boek staan twee zussen centraal: Kate en Maya. Maya heeft taaislijmziekte en vanwege de schone lucht aan zee woont het gezin sinds kort in Noord-Californië. De verhuizing heeft voor Kate nogal wat gevolgen. Ze mist haar vrienden. De stad aan zee waar ze terecht zijn gekomen is ook nog eens mysterieus. Zou het er echt spoken?

Oordeel

Spoken is een graphic novel: een stripverhaal met het karakter van een roman. Het bevat een uitgebreide verhaallijn met diepere lagen en er komen een paar pittige thema’s aan bod zoals taaislijmziekte en de dood. Ook belicht het een bijzonder deel van de Mexicaanse cultuur. 

Maya heeft taaislijmziekte en je ziet en leest in het boek hoe die ziekte niet alleen de patiënt zelf (Maya) treft, maar ook de hele familie in de greep heeft. Ook Kate worstelt hiermee. De mysterieuze stad is een tweede verhaallijn die het boek spanning én lucht geeft. Een strip met een diepere inhoud dus. Tekst is ook niet altijd nodig, aangezien de tekeningen boekdelen spreken en je de emotie van de gezichten af kunt lezen. Een aanrader voor kinderen die tegen het lezen van een boek vol woorden opzien. Je wordt als lezer meegezogen in het verhaal waar lucht en adem een belangrijke rol speelt. Het was voor ons moeilijk om het boek opzij te leggen. Complimenten dus voor de schrijfster en Marjon Hoffman die het boek vertaald heeft.

Leeftijdsadvies

Kinderen vanaf negen jaar zullen het boek qua lezen zeker aankunnen, maar qua thematiek zal het eerder passen bij kinderen vanaf circa tien jaar. 

 

Tip

Kijk na het lezen van dit boek ook eens naar de film Coco. Daarin gaat het ook over de dag van de doden en een jongen die daardoor een groots avontuur beleeft. 

Jullie mening

Ook leuk

App 9+ JR

Halloween City

Halloween City

Halloween City

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

InaZuma Eleven

InaZuma Eleven

InaZuma Eleven

Meer weten...

Boek 9-12 JR

Een echte held

Een echte held

Een echte held

Meer weten...