Productie-detail

Spiegeltje Rondreis

Spiegeltje Rondreis

Boek VANAF 5 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Opaatje en Omaatje kunnen via een spiegeltje al hun kleinkinderen zien. Maar als de kleinkinderen stout zijn verklappen ze dit aan hun ouders. Er moet iets aan gebeuren.

Annie M.G. Schmidt. Fiep Westendorp. Querido. Voorleesboek. ?12.50. 9789045113760. 32. 2012.

Beschrijving inhoud

Omaatje en Opaatje wonen in een oud huis met heel veel stoelen. “Wat hebben we toch een hoop stoelen” zegt Opaatje. “En niemand zit er op. Alleen wij”. Dat komt omdat de kleinkinderen van Opaatje en Omaatje allemaal ver weg wonen. In Japan, India, in het land van de Arabieren en op de Noordpool. Gelukkig hebben Omaatje en Opaatje een spiegel. Niet zo maar een spiegel, nee, een Spiegeltje Rondreis. In deze spiegel kunnen Omaatje en Opaatje hun kleinkinderen zien. Op maandag de Japanse kleinkinderen, op dinsdag de kinderen in India, op donderdag de Arabische kinderen en op vrijdag de poolkinderen. Maar wat is dat, iedere keer als Opaatje en Omaatje de kleinkinderen stoute en gevaarlijke dingen zien doen sturen ze hun ouders een telegram. En zo krijgen de kleinkinderen iedere keer straf. Als in de zomer alle kleinkinderen bij elkaar zijn op een eiland zijn in de Grote Oceaan maken ze een plan. Lukt het ze het spiegeltje uit te schakelen?

De illustraties in het boek zijn van Fiep Westendorp. Ze kenmerken zich door haar karakteristieke stijl. De tekeningen zijn in kleur en bevatten dunne lijntjes. De personages hebben zwarte stipjes als ogen, een klein mondje, en een neus (spits of enkel twee stipjes). Door te spelen met de ogen en de mond ontstaan verschillende gezichtsuitdrukkingen (van tevreden tot geschrokken). Ook zijn vaak meubels, schilderijtjes, een poes of een kopje thee op een tekening te zien. Dit benadrukt de huiselijkheid van de omgeving. Temeer omdat een aantal tekeningen een witte achtergrond heeft, waardoor er geen perspectief op de tekeningen te zien is. Een uitzondering hierop vormen de tekeningen van de kleinkinderen. Bij hen is vaak wel een achtergrond te zien. Zo maakt Fiep Westendorp visueel dat de kleinkinderen van Opaatje en Omaatje zich in een omgeving bevinden die anders is dan de meeste kinderen hem kennen.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Zij zijn in staat om een wat langer doorlopend verhaal te volgen, dat ondersteund wordt met enkele illustraties. Zo herkennen kinderen van vijf de structuur in het verhaal. Zij begrijpen dat pas nadat Opaatje en Omaatje met het spiegeltje een rondreis hebben gemaakt langs al hun kleinkinderen, er toegewerkt wordt naar een afronding. Daarbij ervaren kinderen van vijf de rondreis van Opaatje en Omaatje als spannend. Wat voor stoute dingen gaan Opaatje en Omaatje nu weer bij hun kleinkinderen zien? En Opaatje en Omaatje die verklikken alles. Hoe lossen de kleinkinderen dit probleem op?

Ook snappen kinderen van vijf de verschillende dagen van de week. Ze begrijpen, mede door de herhaling in het verhaal, dat Opaatje en Omaatje op verschillende dagen in het spiegeltje kijken en dat er zo sprongen in de tijd plaatsvinden. Ook hebben kinderen van vijf door dat de kleinkinderen een plan bedenken over iets wat nog gaat plaatsvinden. Ze begrijpen dat als de kleinkinderen hun plan in het verhaal nog niet vertellen, deze ontknoping later volgt. Zij kunnen zich een beeld vormen van het begrip ‘toekomst’.

Tot slot genieten kinderen van vijf ervan dat een verhaal enerzijds herkenbaar voor hen is, maar tegelijkertijd ook gaat over een wereld verder weg van huis. Het bijzondere spiegeltje maakt het verhaal nog eens extra fantasievol en magisch.

Op sommige punten is het verhaal wat gedateerd. Zo zullen kinderen van nu niet meer begrijpen wat een telegram is. En voor het spiegeltje zijn nu andere technieken in de plaats gekomen. Voor de ware boodschap van het verhaal (de waarde van het zien van je familie in het echt) maakt dit alles echter niets uit.

Bijzonderheden

Het boek is door het CPNB geselecteerd als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 5+ JR

Tom Duimpje & Duimelijntje

Tom Duimpje & Duimelijntje

Tom Duimpje & Duimelijntje

Meer weten...

TV & Film 5+ JR

Stuart Little

Stuart Little

Stuart Little

Meer weten...

App 5+ JR

Kindergebaren

Kindergebaren

Kindergebaren

Meer weten...