Productie-detail

Sjakie en de grote glazen lift

Sjakie en de grote glazen lift

Boek VANAF 7 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Sjakie beleeft samen met meneer Wonka en zijn familie allerlei spannende avonturen in de grote glazen lift.

Roald Dahl. Quentin Blake . Uitgeverij De Fontein. Leesboek. 12,50. 9789026132018. 174. 2014.

Beschrijving inhoud

Sjakie en de grote glazen lift is een van de klassiekers van Roald Dahl. Het is een vervolg op het boek: 'Sjakie en de chocoladefabriek'. Het verhaal begint waar het eerste boek ophoudt: Sjakie vliegt samen met zijn ouders, opa’s en oma’s en meneer Wonka in de grote glazen lift boven de stad. Door een foutje gaat de lift steeds hoger en hoger en belanden ze in de ruimte. Daar ontdekken ze een groot Amerikaans ruimtehotel, waar op dat moment ook een Amerikaans ruimteschip naar toe komt. Sjakie en meneer Wonka besluiten het hotel te bekijken, maar eenmaal binnen komen ze voor een onaangename verassing te staan: drochten. En dat is nog niet het enige probleem. Meneer Wonka wil dat Sjakie en zijn familie hem helpen de chocoladefabriek te runnen, maar de opa’s en oma’s vinden zichzelf te oud. Als meneer Wonka met een verjongingsmiddel aankomt, loopt het pas echt uit de hand. 

Sjakie en de grote glazen lift is een boek met een harde kaft en papieren pagina’s. Het boek heeft 174 bladzijden. De meeste pagina’s zijn volgeschreven, maar het boek bevat ook hier een daar een illustratie. De illustraties laten zien wat er in de tekst verteld wordt en zijn in zwart/wit. De karakters in het boek zijn gewone mensen, die leven een bijzondere wereld met bijzondere wezens. Zo werken er in de chocoladefabriek heel veel kleine wezentjes, Oempa-loempa’s genaamd. Daarnaast krijgen de hoofdpersonen te maken met drochten en gloeders. Het boek bevat veel humor, voornamelijk door het taalgebruik. Er staan veel leuke rijmpjes in, met verzonnen woorden zoals 'billenblob'. Ook worden er veel woordgrapjes gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn ‘hij is getikt als een tijdbom’ en ‘we worden gestampt als muisjes’. En als de bejaarden niet uit bed willen komen zegt meneer Wonka; ‘tsja, ze zijn bed-weterig’.

Leeftijdsadvies

Sjakie en de grote glazen lift is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Kinderen van deze leeftijd zullen het boek nog niet zelf kunnen lezen, vanwege de grote hoeveelheid tekst en moeilijkere woorden. Het verhaal is echter wel geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar. Ze houden van verhalende boeken, rijmpjes en ook de meeste woordgrapjes zullen ze begrijpen. Verder kunnen kinderen van deze leeftijd de werkelijkheid van fantasie onderscheiden en ook de spannende stukjes zullen zij waarderen. Om het boek echt zelf te kunnen lezen, moet de leesvaardigheid wat meer ontwikkeld zijn. 

Jullie mening

Meer van Roald Dahl

Boek 8+ JR

Mathilda

Mathilda

Mathilda

Meer weten...

Ook leuk

TV & Film 7+ JR

Freek op Safari

Freek op Safari

Freek op Safari

Meer weten...

TV & Film 7+ JR

Zack & Cody

Zack & Cody

Zack & Cody

Meer weten...

Game 7+ JR

Pro Evolution Soccer 2014

Pro Evolution Soccer 2014

Pro Evolution Soccer 2014

Meer weten...