Productie-detail

Scrooge, een kerstvertelling

Scrooge, een kerstvertelling

Boek VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Scrooge is niet bepaald aardig voor zijn omgeving. Zal hij nog een laatste kans krijgen om zijn leven te beteren?

Geronimo Stilton. Andrea Denegri en Christian Edwyn Nori. De Wakkere Muis. Leesboek. ?12,95. 9789085923169. 224. 2015.

Kenmerken

  • Leesboek 
  • Kerst 
  • Fantasierijk 
  • Moeilijk taalgebruik 
  • Gekleurde illustraties 

Beschrijving inhoud

Het boek Scrooge, een kerstvertelling vertelt het verhaal over een oude zakenman genaamd Ebenezer Scrooge. Hij leeft voor zijn werk en hecht enkel en alleen waarde aan geld verdienen. Kerst vieren vindt hij maar onzin. Zonde van zijn tijd! Tot er plots op kerstavond drie geesten verschijnen. Zij laten hem fragmenten zien uit zijn leven en confronteren hem met het verleden, het heden en de toekomst. Zal het hen lukken om tot hem door te dringen en hem tot inkeer te brengen?

Dit boek is gebaseerd op een verhaal uit 1843 dat is geschreven door Charles Dickens. Geronimo Stilton vertelt het echter op geheel eigen wijze opnieuw. Typerend zijn de levendig gekleurde tekeningen die het boek een vrolijke twist geven. Qua beeldvorming is het lettertype relatief groot. Daarnaast zijn belangrijke woorden extra geaccentueerd, waardoor de aandacht van de lezer gericht wordt gestuurd en de tekst nog meer tot leven lijkt te komen. Het taalgebruik is complex door het gebruik van spreekwoorden en door moeilijke woorden als 'naastenliefde', 'erfgenaam' en 'aftroggelen'.

Leeftijdsadvies 

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek Scrooge, een kerstvertelling aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 9 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen met veel plezier dit spannende verhaal uit lezen. Ook zullen zij de psychologische ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt kunnen plaatsen binnen de context waarin het wordt verteld. 

Mening recensent 

Wat is er fijner dan knus op de bank, met de openhaard aan, in de koude winterdagen een boek lezen. Helemaal op kunnen gaan in het verhaal is daarbij alleen mogelijk wanneer het boek je aandacht kan vangen en niet meer loslaat. Geronimo Stilton is zich daar als geen ander van bewust, want zoals hij letterlijk in zijn voorwoord zegt: "lezen zet je verbeelding aan het werk." Alleen als je fantasie wordt geprikkeld komt een verhaal tot leven. Dit boek is daar bij uitstek een prachtig voorbeeld van.

 


DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool en geeft dit jaar les aan groep 4. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

Game 9+ JR

Lego: Marvel Super Heroes

Lego: Marvel Super Heroes

Lego: Marvel Super Heroes

Meer weten...

App 9+ JR

Match de plaatjes

Match de plaatjes

Match de plaatjes

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Leven tussen twee huizen: Renée

Leven tussen twee huizen: Renée

Leven tussen twee huizen: Renée

Meer weten...