Productie-detail

Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg

Boek VANAF 1 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
10 waarderingen

Op een morgen wordt er vanuit een klein eitje een rupsje geboren. Dit Rupsje Nooitgenoeg heeft enorme honger en neemt overal een hap uit, tot hij verandert in een prachtige vlinder.

Eric Carle. Gottmer Uitgevers Groep. Prentenboek. ?13,95. 9025722164. 24. 1990.

Beschrijving 

Rupsje Nooitgenoeg is een rups die vanuit een kleine eitje ter wereld komt. Klein als hij is heeft hij een enorm eetlust. Al gauw begint hij aan alles te knagen wat hij te pakken kan krijgen. Hij eet fruit en blaadjes, maar ook kaas, taart, worst, ijs en zelfs een lolly. Als hij na een week zoveel gegeten heeft dat hij dan eindelijk vol zit, bouwt hij een klein huisje voor zichzelf; de cocon. Na twee weken in zijn warme huisje knaagt hij zich een weg naar buiten en is hij veranderd in een prachtige vlinder.

Het boek heeft een erg groot, liggend formaat. De omslag is gemaakt van geplastificeerd karton. Ook de pagina’s zijn erg dik en gemaakt van stevig karton. Op de voorzijde van het boek is Rupsje Nooitgenoeg te zien, op een witte achtergrond. Iedere prent in het boek is verdeeld over twee pagina’s. Er wordt gebruik gemaakt van primaire en secundaire kleuren, die vanwege de gehanteerde schilderkunst (plakkaatverf) geleidelijk in elkaar overvloeien. Lijnen zijn bijna niet zichtbaar en er zijn weinig details te zien. Er is een duidelijke relatie aanwezig tussen tekst en beeld. De beelden tonen de weg die Rupsje Nooitgenoeg al etend aflegt.

Leeftijdsadvies

"Rupsje Nooitgenoeg" is het meest geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De hoofdpersoon maakt een (fysieke) ontwikkeling door. Hij groeit van een klein rupsje naar een grote, dikke rups. Hierna bouwt hij een cocon, waar hij als vlinder uit tevoorschijn komt. Kinderen van drie jaar begrijpen dat deze groei aan één karakter toebehoort. Doordat het verhaal chronologisch is opgebouwd kunnen kinderen het begin en eind van het verhaal benoemen. Hier zullen ze erg trots op zijn. Ook worden de dagen van de week en aantallen (tot en met 5) behandeld. Dit biedt de mogelijkheid tot leren en tellen. Herhaling is op deze leeftijd nog erg belangrijk. Doordat Rupsje Nooitgenoeg steeds door blijft eten en nooit genoeg heeft, krijgt het verhaal de eigenschappen van een repeteerverhaal, dat weer aansluit bij de leeftijd van 3-jarigen. Toch kunnen ook 1,5 jarigen plezier beleven aan het boek. Het materiaal (dik karton) is voor hen gemakkelijk om te slaan. Ook leren ze spelenderwijs de fruitsoorten en het andere eten dat Rupsje Nooitgenoeg opeet.

Tip

Net zulke tekeningen maken als Eric Carle, maar geen papier, schaar etc. bij de hand? Ga samen aan de slag met de app Catterpilar Creative Play (vanaf circa 3 jaar).  

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 1+ JR

Bumba

Bumba

TV & Film 1+ JR

nijntje en haar vriendjes

nijntje en haar vriendjes

nijntje en haar vriendjes

Meer weten...

TV & Film 1+ JR

Een fantastische wereld

Een fantastische wereld

Een fantastische wereld

Meer weten...