Productie-detail

Raf

Raf

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Benjamin en zijn speelgoedgiraffe Raf zijn onafscheidelijk tot Raf ineens weg is, zal Raf ooit weer terugkomen?

Anke de Vries. Charlotte Dematons. Lemniscaat. Prentenboek. 978-904-770-112-5. 32. 2008.

Beschrijving inhoud

Het prentenboek ‘Raf’ vertelt het verhaal over de speelgoedgiraffe van Benjamin die Raf heet. Benjamin is dol op Raf en ze zijn dan ook altijd samen. Totdat Raf op een dag ineens is verdwenen. Al snel krijgt Benjamin een ansichtkaart van Raf, waaruit blijkt dat hij is gevonden en nu een reis maakt door Afrika. Steeds opnieuw stuurt Raf Benjamin kaarten, waarin hij vertelt over de avonturen die hij beleeft. Op een dag staat er in de kaart dat Raf naar huis komt. Zal Benjamin hem dan eindelijk weer terug zien?

Dit prentenboek heeft een vierkante vorm en een omslag van stevig karton. Het is een verhalend boek dat zich afspeelt in het hier en nu. De illustraties nemen een belangrijke plaats in in het verhaal. Zij laten je als lezer beleven wat er in het boek gebeurt en bepalen voor een groot deel de sfeer. Doordat de tekst een klein deel van de pagina in beslag neemt en de geschilderde illustraties telkens beide pagina’s bedekken gaat de aandacht daar ook meer naar toe. Onderaan de pagina is telkens een ansichtkaart te zien waarin wordt verteld wat Raf beleeft. De rest van het verhaal wordt beschreven door een verteller. Het aantal karakters is relatief klein, omdat in het verhaal maar twee personages naar voren komen. Daarentegen zijn er wel veel verschillende locaties die de revue passeren.

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het prentenboek ‘Raf’ aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar. Bij kinderen in deze leeftijd zal de tekst sterk inspelen op de gevoelens en emoties van het kind. Kinderen zullen erg meeleven met het jongetje Benjamin dat zijn knuffelbeer kwijtraakt en ze zullen zeer geboeid zijn door de ansichtkaarten die Raf vervolgens stuurt. Kinderen in deze leeftijdscategorie willen de wereld graag begrijpen en zullen dan ook erg gemotiveerd zijn om te ontdekken waar Raf is beland. De vragen die het knuffeldier aan Benjamin stelt en de avonturen die hij beleeft zullen ook interactie oproepen bij kinderen aan wie dit boek wordt voorgelezen. Daarnaast zal de structuur van het boek hen houvast geven. Het is namelijk heel voorspelbaar dat er de volgende pagina weer een ansichtkaart zal zijn. Gelukkig keert Raf uiteindelijk weer veilig terug naar huis en dat is voor de lezer toch wel een hele geruststelling.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 4+ JR

Prinses Pernilla & de Reddende Ridders

Prinses Pernilla & de Reddende Ridders

Prinses Pernilla & de Reddende Ridders

Meer weten...

App 4+ JR

Toca Tailor

Toca Tailor

Toca Tailor

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Mina Moes

Mina Moes

Mina Moes

Meer weten...