Productie-detail

Pippi Langkous - Alle verhalen en de leukste liedjes

Pippi Langkous - Alle verhalen en de leukste liedjes

Boek VANAF 6 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5 waarderingen

Lees en luister naar de avonturen van Pippi Langkous in deze bundel van drie boeken, met liedjescd.

Astrid Lindgren. Carl Hollander. Ploegsma. Voorleesboek. ?22,50. 9789021666419. 232. 2010.

Beschrijving inhoud:

In deze dikke bundel zijn drie boeken van Pipi Langkous opgenomen (Pippi Langkous, Pippi Langkous gaat aan boord en Pippi Langkous in Taka-Tukaland). In het eerste boek maak je kennis met Pippi Langkous. Pippi is een heel bijzonder meisje. Haar haar heeft de kleur van wortel en zit in twee stijve vlechtjes die van haar hoofd afstaan. Ook heeft Pippi  schoenen aan die twee keer zo groot zijn als haar voeten. Het meest bijzondere aan Pippi is dat ze zo sterk is. Ze kan een heel paard optillen. Pippi heeft geen moeder meer. Haar vader, een scheepskapitein is volgens Pippi bij een storm overboord gewaaid en aangespoeld op een tropisch eiland. Daar is hij nu koning van de negers. Dat is de reden dat Pippi nu helemaal alleen in het huis gaat wonen wat haar vader ooit eens gekocht heeft (Villa Kakelbont). Nou ja, niet helemaal alleen, want Pippi heeft nog een paard en een aapje (meneer Nilsson). Al snel raakt Pippi bevriend met haar twee keurig opgevoede buurkinderen, Tommy en Annika. Samen beleven ze allerlei avonturen in en om het huis van Pippi. Bijvoorbeeld als twee boeven al haar gouden tientjes willen stelen. In het tweede boek staan weer nieuwe avonturen van Pippi, Tommy en Annika opgenomen. Dan krijgt Pippi hoog bezoek. Het is haar vader. Hij komt Pippi halen om haar mee te nemen naar Taka-Tuka land, het land waar hij nu koning van is. In het derde boek krijgt Pippi een brief van haar vader, waarin hij haar uitnodigt naar Taka-Tukaland te komen. Pippi vertrekt en ook Tommy en Annika mogen van hun ouders mee.

De illustraties in het boek ondersteunen het verhaal. Door de dunne (vaart)lijntjes en de zonnige kleuren wordt de energie en vrolijkheid van Pippi benadrukt.  Ook moeten de volwassenen het op de prenten vaak ontgelden. Zichtbaar wordt zo dat Pippi in alle opzichten boven iedereen staat.

Bij het boek zit ook een cd met liedjes. Het zijn liedjes uit de tijd van de vroegere televisieserie. Zo is er het bekende openingslied. De liedjes zijn vrolijk van toon en gaan over onderwerpen die kinderen aanspreken, zoals koekjes bakken, snoepen en muziek maken. Fantasierijk zijn liedjes van en over de zeerovers. Ook zijn er twee liedjes die gaan over wat andere mensen van je vinden en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.   

Leeftijdsadvies

Het boek over Pippi Langkous is geschikt om aan kinderen vanaf zes jaar voor te lezen. Kinderen vanaf zes jaar kunnen langere verhalen,waarin meerdere personages voorkomen aan. Ook zijn ze in staat om complexere situaties te begrijpen. Bijvoorbeeld als agenten Pippi komen halen om haar naar een kindertehuis te brengen.  Verder waarderen kinderen de ongerijmde humor in de verhalen. Zij genieten ervan dat Pippi alles zelf mag bepalen en precies doet waar ze zin in heeft. Zoals een snoepwinkel helemaal leegkopen en met alle kinderen in het stadje de snoep opeten. Of dat  Pippi zelf bepaalt wanneer ze gaat slapen. Dat het de volwassenen in het boek niet lukt om Pippi  ‘ in het gareel’ te krijgen vinden zij een extra leuke bijkomstigheid. Pippi is in het boek een heldin, waardoor ze in de beleving van kinderen geen slechte dingen kan doen. Zelfs niet als ze jokt en fantastische verhalen verzint. Pippi heeft namelijk ook een klein hartje. Als ze bijvoorbeeld met Tommy en Annika schipbreuk gaat lijden op een onbewoond eiland, stopt ze van te voren een briefje in de brievenbus van hun ouders om ze gerust te stellen.

De avonturen van Pippi en alle fantastische dingen die zij beleeft of verzint maken dat kinderen van zes jaar zich graag in de wereld van Pippi verplaatsen. Helemaal omdat de wereld van Pippi (met name die van Tommy en Annika) ook op hun eigen wereld lijkt, waardoor de fantasiewereld van Pippi  dichtbij hun eigen leefwereld komt.

De liedjes op de cd zijn ook voor jongere kinderen geschikt omdat ze over onderwerpen gaan die aansluiten bij hun leef-en belevingswereld en niet de complexiteit van de verhalen bevatten. Wel zijn het liedjes van vroeger tijden. Daardoor zijn ze minder goed te verstaan dan de kwaliteit van huidige opnames. Ook zingt Pippi in de liedjes over het omdraaien van ‘ de plaat’.

Jullie mening

Meer van Pippi Langkous

TV & Film 5+ JR

Pippi Langkous

Pippi Langkous

Pippi Langkous

Meer weten...

Game 6+ JR

Pippi Langkous

Pippi Langkous

Pippi Langkous

Meer weten...

Ook leuk

TV & Film 6+ JR

Max Adventures

Max Adventures

Max Adventures

Meer weten...

TV & Film 6+ JR

T.U.F.F. Puppy

T.U.F.F. Puppy

T.U.F.F. Puppy

Meer weten...

App 6+ JR

We ARGH Pirates

We ARGH Pirates

We ARGH Pirates

Meer weten...