Productie-detail

Piepklein taartje

Piepklein taartje

Boek VAN 4 T/M 6 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Olleke verveelt zich en heeft honger. In de keuken ontdekt ze een muizenholletje in de muur. Nieuwsgierig kijkt ze naar binnen...

Mark Bailey & Michael Oatman. Edward Hemingway. Rubinstein. Prentenboek. € 13,95. 9789047615170. 30. 2013.
: Huberte Vriesendorp.

Beschrijving inhoud

'Piepklein taartje' is een prentenboek dat gaat over het olifantje Olleke. Haar ouders houden een feestje, maar Olleke mag hier niet bij zijn. Ze moet maar een beetje uit de buurt blijven, of erger nog: naar bed. Dan hoort ze haar buikje rammelen. Het eten staat alleen veel te hoog en is alleen voor de groten. Op zoek naar wat lekkers komt ze in de keuken terecht. Daar ontdekt ze een kleine opening in de muur. Nieuwsgierig spiekt ze met haar oog naar binnen. Het is een muizenhol, waar wordt gefilmd voor Muizenteevee. De kok is net bezig met het bakken van een overheerlijk taartje, precies groot genoeg om Olleke's honger te stillen.

Dit rechthoekige prentenboek heeft een stevige kartonnen omslag, met papieren pagina's. Op de voorkant is een afbeelding van Olleke te zien, terwijl ze het piepkleine taartje opeet. De binnenkant van het boek is gevuld met kleurrijke prenten. Halverwege het boek maakt de lezer kennis met de chefkok van Muizenteevee. Vanaf hier gaat de tekst verder op rijm. Alle zintuigen worden in het boek benoemd. Deze worden ook gekoppeld aan het orgaan dat daarbij hoort. Hierdoor bevat het boek ook een leerzaam element. Het gevoel van Olleke aan het begin van het verhaal is herkenbaar voor sommige kinderen. Ze verveelt zich op een feestje voor grote mensen. Er valt namelijk niets te beleven. Achterin het boek is een recept te vinden, voor het bakken van 'piepkleine appeltaartjes'. Een leuke toevoeging, doordat kinderen hiermee (met hulp van een volwassene) zelf aan de slag kunnen.

Leeftijdsadvies

Dit prentenboek is geschikt als voorleesboek voor kinderen vanaf 4 jaar. Er komen maar weinig personages in voor, waardoor kinderen hun aandacht gemakkelijk over de karakters kunnen verdelen. Kinderen leren door het verhaal de zintuigen kennen. Deze worden allemaal in het boek benoemd. Een voorbeeld hiervan is: "Wat ruik jij nou met dat piepkleine neusje van jou?" waarop als antwoord staat: "Ik ruik heel veel: appel, boter en kaneel!" Op de bijbehorende prent is te zien hoe nieuwsgierige Olleke met haar slurf ruikt wat de muizenchef aan het maken is. Bij het recept achterin het boek is hulp van een volwassene nodig. Het bakken van de piepkleine appeltaartjes is een leuke gezamenlijke activiteit.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 4+ JR

Hallo

Hallo

TV & Film 4+ JR

Piet Piraat en de Pompoenkoning

Piet Piraat en de Pompoenkoning

Piet Piraat en de Pompoenkoning

Meer weten...

Boek 4+ JR

Max en de maximonsters

Max en de maximonsters

Max en de maximonsters

Meer weten...