Productie-detail

Oma ontsnapt!

Oma ontsnapt!

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Tibbel is dol op haar gekke oma Babs, maar dan moet oma naar het bejaardentehuis. Tibbel probeert haar daar weer weg te halen maar dat is nog niet zo gemakkelijk.

Janneke Schotveld. Annet Schaap. Van Holkema & Warendorf. (Voor)leesboek. ?12,50. 978-90-00-31196-5. 141. 2012.

Beschrijving inhoud

Tibbel is dol op haar gekke oma Babs met oranje haar en brengt elke dag veel tijd met haar door. Oma woont in het tuinhuisje in de achtertuin van Tibbel. De moeder van Tibbel heeft weinig tijd voor haar omdat ze altijd aan het werk is. Iedereen vindt oma Babs knettergek omdat ze midden op straat zo een handstand doet of zomaar begint te zingen. Tibbel vindt oma Babs ook gek, maar ze houdt van haar en schaamt zich niet voor haar. Maar dan wil de moeder van Tibbel meer tijd voor Tibbel maken en bouwt het tuinhuisje om tot thuiswerkplek, oma heeft ze daarom naar een bejaardentehuis gebracht. Tibbel is ontroostbaar en het er helemaal niet mee eens. Ze wil naar direct oma toe en bedenkt een plan om haar te bevrijden, het begin van een spannend avontuur.

Dit (voor)leesboek speelt zich af in een week, elk hoofdstuk beslaat een dag waarin oma Babs en Tibbel van alles beleven. Op bijna elke pagina staat een pen-illustratie. Deze zwart-wit illustraties versterken de sfeer van het verhaal en beelden een situatie uit. Er komt veel humor voor tijdens het voorlezen. Oma Babs doet natuurlijk gekke dingen, zo heeft ze ooit een een puddinkje in de vorm van een drol voorgezet bij een zeurende klant. Dit wordt uitgebeeld in de illustratie. Taalhumor komt ook regelmatig voor, zo zegt oma Babs als Tibbel verdrietig kijkt: "je kijkt als een doorgeknipte regenworm". Er komen regelmatig moeilijke woorden voor (chaotisch, flatteuze tekening) die niet uitgelegd worden. Wel wordt het woord liften uitgelegd door Oma Babs aan Tibbel

Leeftijdsadvies

Het (voor)leesboek is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Het spreekt kinderen vanaf 8 jaar aan dat Tibbel een eigengereid maar ook onzeker meisje is. Ze is echt maar leeft eigenlijk ook nog in een fantasiewereld waarin alles kan. In het boek wordt veel nadruk gelegd op de manier waarop Tibbel (en Oma) problemen verwerken. Dit past bij de manier van denken van een 8-jarige. Er wordt veel kattenkwaad uitgehaald (mensen worden gefopt). De acties van oma Babs zijn overdreven, ze is bijna een karikatuur. 8-jarigen zullen zich hier goed in kunnen vinden. 8-jarigen vinden het ook fijn om te lezen dat Tibbel en oma Babs plezier beleven aan dingen die ze zelf eigenlijk niet durven (in een bos en bibliotheek slapen). Tot slot vinden kinderen van 8 jaar het prettig als een verhaal met illustraties wordt ondersteund. Ook is de voorkant voor hen belangrijk bij de keuze van een boek. De voorkant van dit boek toont met de titel aan dat het een vrolijk en grappig boek is.

Bijzonderheden

Janneke Schotveld schreef ook verschillende boeken over Superjuffie! en De flat van Fatima.

Jullie mening

Meer van Janneke Schotveld

Boek 7+ JR

Luisterboek: Superjuffie!

Luisterboek: Superjuffie!

Luisterboek: Superjuffie!

Meer weten...

Boek 9+ JR

Superjuffie!

Superjuffie!

Superjuffie!

Meer weten...

Ook leuk

Game 8+ JR

Petje op Petje af

Petje op Petje af

Petje op Petje af

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

De Brief voor de Koning

De Brief voor de Koning

De Brief voor de Koning

Meer weten...

Boek 8+ JR

Geronimo Stilton: de Tovenaar van Oz

Geronimo Stilton: de Tovenaar van Oz

Geronimo Stilton: de Tovenaar van Oz

Meer weten...