Productie-detail

nijntje

nijntje

Boek VANAF 2 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Hoe kwam nijntje bij vader en moeder pluis te wonen?.

Dick Bruna. Dick Bruna. Mercis. Prentenboek. ?5,99. 9789073991927. 26. 1963.

Beschrijving inhoud

Dit boekje vertelt hoe nijntje bij vader en moeder Pluis is komen wonen. Eerst waren zij nog met zijn tweetjes. Totdat mevrouw Pluis op een nacht iemand hoorde roepen. Buiten in de tuin stond een engel. Die zei dat ze een lief klein dochtertje kreeg. En ja hoor, op een mooie dag kwam er een klein konijntje, nijntje. Alle dieren uit het land kwamen nijntje bekijken. Totdat nijntje heel erg moe werd en ging slapen.

Het boekje (klein vierkant formaat)heeft een stevige kartonnen omslag en papieren pagina’s. Voorop staat een grote afbeelding van nijntje. Aan de binnenkant staat op iedere rechterpagina een illustratie. Op de illustraties staan de karakters van het boek en/of een voorwerp centraal. De karakters laten in hun gezicht geen tot weinig emotie zien. Hun ogen zijn twee zwarte stippen en hun mond een kruisje. Alleen de engel in het boek kijkt blij, zij heeft een lachende mond. De illustraties bevatten verder dikke lijnen en weinig details. Zij kenmerken zich door de primaire kleuren rood, geel, blauw en groen. Op de linkerpagina staat steeds een deel van het verhaal. De tekst heeft een witte achtergrond. Het verhaaltje in het boek is op rijm. Het is een variant op het kerstverhaal.

Leeftijdsadvies

Dit boekje is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar oud omdat het onderwerp van het boek aansluit bij hun leef- en belevingswereld en dus vertrouwd is. Ook vinden de kinderen het leuk dat het boek over een dier gaat (konijn) dat zich gedraagt als een kind. Kinderen van twee jaar oud ontdekken graag nieuwe dingen. Het is voor hen spannend om te lezen over de komst van nijntje bij vader en moeder pluis. Daarbij is het verhaal voor tweejarigen goed te volgen omdat het volgens een chronologische volgorde verloopt, de zinnen kort zijn en er geen lange of moeilijke woorden worden gebruikt. Ook speelt het verhaal zich voornamelijk op 1 plek af (bij nijntje thuis). Dit is voor kinderen van twee jaar overzichtelijk. Dat geldt ook voor de illustraties. Op de meeste plaatjes staan enkel een paar voorwerpen of personages afgebeeld, bijvoorbeeld van nijntje, vader en moeder pluis of de engel. Soms laten de personages een eenvoudige handeling zien (bijvoorbeeld boodschappen doen). Kinderen van twee jaar kunnen deze handelingen benoemen en begrijpen wat de relatie is tussen de afbeelding en het verhaal.

Jullie mening

Meer van nijntje

Website 2+ JR

nijntje

nijntje

nijntje

Meer weten...

TV & Film 1+ JR

ontdek de wereld met nijntje

ontdek de wereld met nijntje

ontdek de wereld met nijntje

Meer weten...

Boek 2+ JR

nijntje tekent speelgoed

nijntje tekent speelgoed

nijntje tekent speelgoed

Meer weten...

Ook leuk

App 2+ JR

My Scene

My Scene

My Scene

Meer weten...

Game 2+ JR

Doen alsof

Doen alsof

Doen alsof

Meer weten...

TV & Film 2+ JR

Kleine muis zoekt een huis

Kleine muis zoekt een huis

Kleine muis zoekt een huis

Meer weten...