Productie-detail

nijntje en nina

nijntje en nina

Boek VANAF 2 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
4 waarderingen

nijntje krijgt bezoek van haar vriendin nina, uit een ander land.

Dick Bruna. Dick Bruna. Mercis. Prentenboek. ?5,99. 9789056473624. 26. 1999.

Beschrijving inhoud

Nijntje krijgt bezoek van haar vriendin Nina. Nina woont in een ver land. Ze komt met het vliegtuig. Nijntje gaat haar afhalen op het vliegveld. Eenmaal thuis gaan ze thee drinken, koekjes eten en met de bal spelen. Ook doen ze krijgertje. Nina heeft een bruine huid. Nijntje vindt het prachtig en wenst dat haar witte buik ook bruin is. Als ze gaan slapen dromen ze van de dingen die ze de volgende dag gaan doen.

Het boekje (klein vierkant formaat)heeft een stevige kartonnen omslag en papieren pagina’s. Voorop staat een grote afbeelding van nijntje en nina. Aan de binnenkant staat op iedere rechterpagina een illustratie. Op de illustraties staan de karakters van het boek en/of een voorwerp centraal. De karakters laten in hun gezicht geen tot weinig emotie zien. Hun ogen zijn twee zwarte stippen en hun mond een kruisje. De illustraties bevatten verder dikke lijnen en weinig details. Zij kenmerken zich door de kleuren rood, geel, blauw, groen en bruin. Het verhaaltje in het boek is op rijm.

Leeftijdsadvies

Dit boekje is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar oud omdat het onderwerp van het boek aansluit bij hun leef- en belevingswereld en dus vertrouwd is. Ook vinden de kinderen het leuk dat het boek over een dier gaat (konijn) dat zich gedraagt als een kind. Kinderen van twee jaar oud ontdekken graag nieuwe dingen. Het is voor hen spannend om te lezen over de komst van nina met het vliegtuig en wat nijntje met haar allemaal beleeft. Daarbij is het verhaal voor tweejarigen goed te volgen omdat het volgens een chronologische volgorde verloopt, de zinnen kort zijn en er geen lange of moeilijke woorden worden gebruikt. Ook speelt het verhaal zich voornamelijk op 1 plek af (bij nijntje thuis). Dit is voor kinderen van twee jaar overzichtelijk. Dat geldt ook voor de illustraties. Op de meeste plaatjes staan enkel een paar voorwerpen afgebeeld met nijntje, nina of vader en moeder pluis erbij. Soms laten de personages een eenvoudige handeling zien (bijvoorbeeld met de auto rijden). Kinderen van twee jaar kunnen deze handelingen benoemen en begrijpen wat de relatie is tussen de afbeelding en het verhaal. Kinderen van twee jaar zullen wat minder goed begrippen als vriendschap en een ver land begrijpen. Ook kunnen wat oudere kinderen zich beter verplaatsen in de wens van nijntje om net zo’n bruine buik als nina te hebben.

Jullie mening

Meer van nijntje

Website 2+ JR

nijntje

nijntje

nijntje

Meer weten...

TV & Film 1+ JR

ontdek de wereld met nijntje

ontdek de wereld met nijntje

ontdek de wereld met nijntje

Meer weten...

Boek 2+ JR

nijntje tekent speelgoed

nijntje tekent speelgoed

nijntje tekent speelgoed

Meer weten...

Ook leuk

Boek 2+ JR

Lentekriebels

Lentekriebels

Lentekriebels

Meer weten...

TV & Film 2+ JR

Wolleke

Wolleke

Wolleke

Meer weten...

Game 2+ JR

Pipapret muziek

Pipapret muziek

Pipapret muziek

Meer weten...