Productie-detail

Niek de Groot kladt erop los

Niek de Groot kladt erop los

Boek VANAF 9 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Niek en zijn tekenvrienden dagen basisschool De Windmolen uit om de origineelste sneeuwpop te maken. Wie zal er winnen?

Lincoln Peirce. Uitgeverij De Fontein. Leesboek. ?14,99. 9789026136092. 224. 2014.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Tekenen, sneeuw
  • Humor
  • Zwart-wit illustraties

Beschrijving inhoud

Het boek Niek de Groot kladt erop los vertelt het verhaal over Niek die - naar eigen zeggen - voorzitter is van de coolste tekenclub ter wereld. Ze noemen zichzelf de Droedels en verzamelen iedere dag na schooltijd in hun clublokaal om samen grappige en fantasierijke strips te tekenen. Op een dag maken ze kennis met juf Evers, de mentor van de tekenclub van basisschool De Windmolen. Deze leerlingen zijn hun concurrenten en lijken hen op ieder vakgebied te verslaan. Ze winnen elke wedstrijd. Toch besluiten Niek en zijn vrienden de proef op de som te nemen en ze dagen hen uit voor het ultieme sneeuwduel.

Kenmerkend aan dit boek zijn de zwart-witte tekeningen en strips die een belangrijke rol in het verhaal spelen. Ze vullen de kleine stukken tekst aan en wisselen elkaar doorlopend af. Hierdoor gaat de tekst ook vrijwel vloeiend over in de tekeningen en andersom. Dit zorgt voor een vrij drukke vormgeving. Onder sommige strips staat een zin in geheimtaal die de lezer kan ontcijferen. De avonturen die Niek beleeft worden op een grappige manier in het boek verteld. Het boek is vanuit zijn perspectief geschreven en getekend. Dit zorgt voor sarcastische grapjes als ‘Ze had binnen 5 minuten 19 zinloze vragen gesteld.’

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het boek Niek de Groot kladt erop los aan bij kinderen vanaf de leeftijd van 9 jaar. Vanaf deze leeftijd zullen kinderen de (sarcastische) grapjes die Niek maakt begrijpen en kunnen waarderen. Ze zullen erg kunnen lachen om de gekke situaties waarin Niek verzeild raakt, zoals wanneer hij in een hoelarokje op het strandschoolfeest verschijnt omdat zijn kleding is gejat. Het boek heeft een verrassende verhaallijn die kinderen zal aanspreken, want met Niek in de buurt verloopt geen dag gewoon.

Bij het boek is een kladblok toegevoegd, waarin Nieks grote tekengeheimen en tekentips te vinden zijn.

 DanielleDeze recensie is geschreven door Daniëlle Steijaert. Daniëlle is leerkracht op een basisschool en geeft dit jaar les aan groep 4. Ze vindt het een uitdaging om kinderen te laten ervaren dat lezen behalve leuk, ook erg leerzaam en ontspannend kan zijn. De mediaproducten die ze voor Mediasmarties recenseert gebruikt ze regelmatig in haar lessen. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 9+ JR

Scrooge, een kerstvertelling

Scrooge, een kerstvertelling

Scrooge, een kerstvertelling

Meer weten...

Boek 9+ JR

De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan

De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan

De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Het Regent Gehaktballen 2

Het Regent Gehaktballen 2

Het Regent Gehaktballen 2

Meer weten...