Productie-detail

Nasim en Natalie

Nasim en Natalie

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Ondanks de verschillen tussen de families van Nasim en Natalie, worden de twee kinderen hele goede vrienden.

Najiba Abdellaoui. Natascha Stenvert. Moon. Voorleesboek. ?27,95. 9048814081. 128. 2012.

Beschrijving inhoud

De zevenjarige Nasim is helemaal enthousiast als hij hoort dat hij nieuwe buren krijgt. Als gauw is het zover en ontmoet hij zijn nieuwe buurmeisje, die Natalie heet. Eerst moet Nasim een beetje wennen aan zijn nieuwe buren en hun gewoontes, die heel anders zijn dan de gewoontes die hij kent in zijn familie. Maar samen leren Nasim en Natalie van elkaar. Zo leert Natalie van Nasim over de Ramadan, mag ze met hem mee naar de Koranschool en hoort ze de mooiste verhalen over Nasims familie in Marokko. Natalie leert op haar beurt Nasim alles over de tandenfee, haar vakantie in Engeland en ze geeft hem zelfs een spaarvarken cadeau. Zo komen twee culturen steeds dichter bij elkaar en wordt de vriendschap tussen Nasim en Natalie steeds hechter.

Het boek (normaal, rechthoekig formaat) heeft een harde kaft met papieren pagina’s. Op de voor- en achterzijde staan voorwerpen afgebeeld die in het verhaal een belangrijke rol spelen. Tevens staan Nasim en Natalie afgebeeld op de voorzijde, met ieder een portret van de ander in hun handen. Dit sluit aan bij een belangrijk thema van het boek, namelijk het feit dat de kinderen constant bezig zijn een beeld te schetsen van elkaar, zodat ze elkaar beter leren begrijpen. In het boek zijn illustraties zwart-wit weergeven. Deze illustraties sluiten aan bij het verhaal en zo nu en dan vormen ze een verklaring voor moeilijke woorden. Zo wordt het begrip twee-onder-een-kapwoning verhelderd met een tekening van de woningen van Nasim en Natalie.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Op deze leeftijd tonen kinderen veel interesse voor andere landen en culturen. Door de verschillen tussen de culturen van Nasim en Natalie wordt dit thema uitvoerig behandeld. De kinderen leren steeds meer over en van elkaar en staan open om nieuwe inzichten te krijgen. Hierdoor groeit de vriendschap die ze delen.

Door de brug tussen de twee culturen lopen de hoofdpersonen geregeld tegen ‘problemen’ aan. Zo ontvangt Nasim een spaarvarken van Natalie, die zij hem geeft omdat hij haar heeft geholpen toen ze werd gepest. Nasim is dolblij met zijn cadeau, maar verstopt hem gauw in zijn kledingkast. Hij heeft namelijk geleerd dat varkens 'onrein' zijn en dat je er bij uit de buurt moet blijven. Na een gesprek met zijn ouders blijkt dat het allemaal wel wat meevalt.

Achtjarigen zijn in staat om steeds langere teksten te lezen en begrijpen. Zij kunnen door hun opgebouwde leesvaardigheid steeds langere, inhoudelijke teksten aan. De tekst in dit boek zal voor hen goed te volgen zijn. Bovendien zullen zij de humor van bepaalde situaties en de reden waarom bepaalde opmerkingen grappig zijn begrijpen en kunnen waarderen.

Jullie mening

Ook leuk

Game 8+ JR

Petje op Petje af

Petje op Petje af

Petje op Petje af

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

De Tofu's

De Tofu's

De Tofu's

Meer weten...

Game 8+ JR

Amika - Zoekspel

Amika - Zoekspel

Amika - Zoekspel

Meer weten...