Productie-detail

Mulberry House

Mulberry House

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5 waarderingen

Marjolein verhuist naar Engeland. Zal ze ooit gewend raken aan het leven op een Engelse meisjeskostschool?

Kristine Groenhart. Ploegsma. Leesboek. ?13,99. 9789021673424. 160. 2014.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Kostschool, vriendschap, verliefdheid
  • Engelse woorden
  • Geen illustraties 

Beschrijving inhoud

Vanwege het werk van haar moeder verhuist Marjolein met haar ouders naar Engeland. Daar moet ze naar een kostschool waar alleen maar meisjes op zitten: Mulberry House. Al snel merkt Marjolein dat het hier heel anders is dan thuis. Ze moet een uniform dragen, er gelden strenge regels, en na schooltijd kan ze niet naar huis. Ze eet en slaapt zelfs op school! En dan spreekt iedereen ook nog eens Engels. Marjolein doet haar uiterste best om bij een schoolteam te mogen, maar dat is zo makkelijk nog niet. En dan ontmoet ze ook nog James van de jongenskostschool in de buurt, die ze toch wel heel erg leuk vindt. Zal Marjolein ooit kunnen wennen aan het leven op een Engelse kostschool?

Mulberry house is een boek met papieren pagina's en een kartonnen omslag. Het boek heeft 198 pagina's en geen illustraties. De hoofdpersoon is Marjolein. In Nederland was Marjolein een drukke en brutale meid, maar als ze in Engeland komt lijkt daar niets meer van over. Langzaamaan wordt ze weer de oude Marjolein. Andere belangrijke personen zijn Marjoleins vriendinnen Sam en Pam, haar kamergenootje Izzy, verschillende leerkrachten en natuurlijk James, de jongen waar Marjolein stiekem verliefd op is. Het boek is geschreven vanuit een ik-perspectief. Het verhaal bevat heel veel Engelse woorden en zinnen. Meestal wordt in de zinnen daarna duidelijk wat de Engelse zin betekent of wordt er tussen haakjes de vertaling hiervan gegeven. Soms gaat de schrijver er vanuit dat de lezer de woorden begrijpt. Enkele voorbeelden van Engelse woorden die niet vertaald worden zijn: 'amazing', 'good', 'morning' en 'proud'. Mulberry house bevat humor, bijvoorbeeld als Marjolein wordt 'aangevallen' door varkens die ze moet voeren. Daarnaast zitten er ook spannende momenten in. Bijvoorbeeld als Marjolein zich bij het hoofd van de school moet melden als ze weer eens per ongeluk iets verkeerd heeft gedaan, of de verschillende keren dat Marjolein verdwaalt. Het boek heeft een open einde. Marjolein rondt haar eerste jaar op Mulberry House af en gaat in de vakantie naar huis, maar we weten niet hoe het het volgende jaar zal gaan op de kostschool en hoe het verder zal lopen met James.

Leeftijdsadvies

Mulberry house is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen van deze leeftijd lezen graag over personages die minstens even oud zijn als zij. Ook zullen zij zich goed kunnen inleven in het verhaal en zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon. Ze kunnen zich voorstellen hoe Marjolein zich voelt en ook het thema verliefdheid is aantrekkelijk voor hen. Het taalgebruik, dat soms best lastig is door de vele Engelse woorden, zal voor kinderen vanaf 10 jaar te begrijpen zijn.

 

DesiDeze recensie is geschreven door Desi Kamp. Desi werkt als leerkracht op een basisschool en leest graag boeken. Haar voorkeur gaat uit naar romantische verhalen en detectives en de boeken van Madeleine Wickham. Ook gaat ze graag naar de bioscoop. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 10+ JR

Villa Victoria

Villa Victoria

Villa Victoria

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Gek op Jou!

Gek op Jou!

Gek op Jou!

Meer weten...

TV & Film 10+ JR

Hotel 13

Hotel 13

Hotel 13

Meer weten...