Productie-detail

Mikis de ezeljongen

Mikis de ezeljongen

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

De opa van Mikis heeft een ezel in de stal staan. Al gauw ontstaat er een vriendschap tussen Mikis en de ezel, die hij Tsaki noemt.

Bibi Dumon Tak. Philip Hopman. Querido. Leesboek. ?13,95. 9045111861. 89. 2011.

Beschrijving inhoud

Op een dag heeft opa een grote verassing voor Mikis. In de stal staat een ezel en Mikis mag een naam voor haar verzinnen. Hij overlegt met de ezel en samen besluiten ze dat Tsaki een mooie naam is. Er ontstaat een ware vriendschap tussen de twee zielen en al gauw wordt Mikis door het hele dorp ‘de ezeljongen’ genoemd. Samen met opa en Tsaki haalt Mikis bijna iedere dag hout van de olijfgaard. Maar het pad heen en terug is steil en de manden met hout zijn veel te zwaar voor Tsaki. Opa neemt het allemaal niet zo nauw en noemt Tsaki een tractor op poten. Maar Mikis besluit het er niet bij te laten zitten en roept de hulp in van zijn vriendinnetje Elena om Tsaki te helpen.

Het betreft een rechthoekig boek (normaal formaat) met een geplastificeerde voorkant en papieren pagina’s. Op de voorzijde zijn Griekse huisjes te zien, met Mikis en Tsaki die voorbij lopen. De tekst wordt regelmatig aangevuld met prenten. Binnen deze prenten wordt er gebruik gemaakt van tekenkunst. Ze bestaan uit krasserige lijnen en het kleurgebruik is zwart-wit. De prenten tonen gebeurtenissen van het verhaal, bijvoorbeeld Mikis die met Tsaki door het dorp loopt of Tsaki met een grote berg hout op haar rug. Emoties zijn door de manier van tekenen niet heel erg duidelijk zichtbaar.

Leeftijdsadvies

‘Mikis de ezeljongen’ is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Op deze leeftijd beginnen kinderen meer interesse te tonen voor andere landen en culturen. In dit boek wordt de Griekse cultuur uitvoerig behandeld. Ezels die ladingen vervoeren, olijfgaarden en de Griekse namen van de personages zijn enkele voorbeelden hiervan. Als lezer wordt je meegenomen naar een andere leefwereld, waarin het leven een stuk rustiger en eenvoudiger lijkt. Kennis van deze andere wereld wordt door deze elementen vergroot.

Achtjarigen zijn in staat om steeds langere teksten te lezen en begrijpen. Zij kunnen door hun opgebouwde leesvaardigheid steeds langere, inhoudelijke teksten aan. De tekst in dit boek zal voor hen goed te volgen zijn. Er worden zo nu en dan moeilijke woorden gebruikt, die niet altijd verhelderd worden. Zo weten achtjarigen wellicht niet wat een veranda of een waterpas is.

Ten slotte is vriendschap een belangrijk thema in het boek. Mikis sluit een hechte, diepe vriendschap met Tsaki. Hij praat met haar en geeft veel om haar. De ezel beantwoordt zijn zoektocht naar bondgenootschap. Als Mikis met haar op pad gaat, loopt Tsaki zonder touw netjes achter hem aan. Ze vormen een team, een hartverwarmende band tussen mens en dier. De diepgang van deze relatie en vriendschap zal door achtjarigen goed begrepen en gewaardeerd worden.

Bijzonderheden

Het boek is door het CPNB geselecteerd als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 8-12 JR

De gorgels - En toen?

De gorgels - En toen?

De gorgels - En toen?

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Minoes

Minoes

Minoes

Meer weten...

Boek 8+ JR

Nickelodeon Funboek

Nickelodeon Funboek

Nickelodeon Funboek

Meer weten...