Productie-detail

Mijn leuke reis rond de wereld

Mijn leuke reis rond de wereld

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Reis de wereld rond , ontmoet de verschillende personages van Richard Scarry en hoor over hun belevenissen.

Richard Scarry. Deltas. Prentenboek. ?21,95. 9789044723465. 92. 2009.

Beschrijving inhoud 

In dit grote vierkante boek met papieren pagina’s staan 33 korte verhaaltjes over personages uit de hele wereld. Hoofdpersonen in de verhaaltjes zijn (getekende, aangeklede) dieren die zich als mensen gedragen en met elkaar samen leven. Hun leefwereld komt overeen met de wereld zoals wij die kennen. Zo zijn hun huizen, straten en vervoersmogelijkheden identiek aan de onze. Ook staan er in het boek afbeeldingen van beroemde gebouwen, zoals de Tower in Londen, de Eiffeltoren in Parijs en het San Marcoplein in Venetië.

Het boek begint met een overzichtskaart van de wereld. Op deze kaart staan de verschillende werelddelen afgebeeld. Van ieder personage in het boek staat een plaatje met een vermelding van het land waar het dier vandaan komt. Een zwart lijntje verbindt de afbeelding van het personage met de plek op de wereldkaart waar het betreffende land ligt. De verhaaltjes hebben steeds een vaste opbouw. Eerst wordt het personage met zijn beroep geïntroduceerd, bijvoorbeeld Couscous, de detective uit Algerije, Lollige Lappie uit Finland of Hat-Sjie uit Hongkong. Dan vindt er meestal een gebeurtenis plaats, die uiteindelijk leidt tot een goede of vrolijke afloop. Een verhaal omvat meestal twee pagina’s, waarvan minstens de helft gevuld is met diverse illustraties. In sommige gevallen wordt een prent zelfs over twee pagina’s afgebeeld.Bij iedere illustratie staat een tekstblokje, waardoor illustraties en verhaal elkaar versterken. Zo zijn op de tekeningen veel grappige details te zien (bijvoorbeeld dat kleine dieren reuze stokbroden bij zich dragen). Ook is er veel actie en hectiek te zien: auto’s die met elkaar botsen, dieren of voorwerpen die door de lucht vliegen etc. Hierdoor versterken de illustraties de chaos en hectiek van de situaties in de verhalen. 

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar oud. Zij lezen graag prentenboeken waarin dieren voorkomen die zich als mensen gedragen. Zo sluit het boek aan op hun behoefte aan herkenbaarheid. Anderzijds voldoet het aan de behoefte  aan meer fantasie . Verder vinden kinderen van vier het prettig om korte verhalen (met korte, eenvoudige zinnen) te lezen. Zo is ieder ‘hoofdstuk’ een afgerond geheel met een voor kinderen duidelijk begin, midden en eind. Ook de titels van de verschillende verhalen hebben een vaste structuur (naam, beroep en land). Dit geeft kinderen van vier jaar houvast. Zij weten zo waar ze aan toe zijn en er ontstaat  ruimte om de inhoud van het verhaal tot zich te nemen en te genieten van de spanning die ieder verhaaltje met zich meebrengt. Ook wisselen in het boek tekst en illustraties elkaar steeds af. Vierjarigen zijn in staat wat langere tekstblokjes te volgen. Tekst mag bij hen steeds meer ruimte in gaan nemen in een boek. Dat in het boek steeds wisselende personages voorkomen op verschillende locaties is voor vierjarigen geen probleem. Zij zijn in staat om hierin te schakelen.    

De verhalen van Richard Scarry gaan ook over onderwerpen als goed en kwaad, omgangsregels en wat normaal of afwijkend is. Zo komen er rovers, dieven en schavuiten in de verhalen voor en staat beschreven aan welke regels je moet houden als je in een huis woont (“Laat nooit iets op de trap liggen”). Kinderen van vier jaar krijgen steeds meer besef en begrip van dit soort sociale regels. De regels helpen hen de wereld steeds beter te begrijpen.  Dat de personages juist ook afwijkend gedrag laten zien (of dat afwijkende gebeurtenissen hen overkomen) vinden kinderen van vier jaar dan ook erg grappig. Denk bijvoorbeeld aan personages die onder de verf zitten, voorwerpen die door de lucht vliegen of een karakter met een onderbroek op zijn hoofd. Ook het soms eigenzinnige karakter van bepaalde personages spreekt vierjarigen, die graag ook zelf eigenzinnig zijn, aan.

De verhalen in het boek gaan ook over andere landen en culturen. Kinderen van vier jaar oud zijn hier nog niet zo mee bezig. Die interesse ontstaat pas bij kinderen vanaf zes jaar oud. Kinderen van vier zullen hierdoor ook de woordgrapjes (vooral in de namen van de personages) nog niet kunnen duiden (bijvoorbeeld Professor Graafgraag en de Egyptische mummie). De verschillende landen spelen in de verhalen echter geen primaire rol, waardoor ook jongere kinderen de verhalen goed kunnen volgen.

Bijzonderheden

Het boek sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2012: Hallo wereld.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 4+ JR

Strawberry Shortcake

Strawberry Shortcake

Strawberry Shortcake

Meer weten...

App 4+ JR

Kleine IJsbeer

Kleine IJsbeer

Kleine IJsbeer

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Big & Betsy

Big & Betsy

Big & Betsy

Meer weten...