Productie-detail

Mia's Nest

Mia's Nest

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Mia heeft veel klitten in haar haar. Maar zijn het wel klitten?

Angela Pelaez-Vargas, Mina Witteman. Rubinstein. Prentenboek. €6,95. 9789047617372. 28. 2014.

Kenmerken

  • Prentenboek
  • Haar, vogeltje
  • Getekende illustraties

Beschrijving inhoud

Als Mia op een dag haar lange haren kamt zitten er allemaal klitten in. Dat doet pijn! Ze besluit de berg klitten gewoon op haar hoofd te laten zitten. Haar moeder zegt dat ze naar de kapper moet, want met kort haar heb je geen last meer van klitten. Kort haar is stom moppert Mia buiten tegen de vogeltjes. Zij wil meisjesharen. ‘Dit zijn geen klitten, dit is een nest’, zegt de kapper als hij een vogeleitje in het (klitten)nest van Mia ziet. Mia besluit dat het eitje op haar hoofd moet blijven zitten en zorgt er met een eierwarmer voor dat het warm blijft. Tien dagen later kruipt er een vogeltje uit het ei. Vanaf dat moment doen Mia en vogeltje Amore alles samen, totdat het vogeltje groot en sterk genoeg is om uit te vliegen. 

Het rechthoekige Gouden Boekje 'voor alle meisjes met klitten in hun haar' heeft een harde kaft met papieren bladzijden. Op iedere bladzijde staat een illustratie (een potloodtekening) van Mia, met op haar hoofd het nest. Alleen Mia en de vogeltjes zijn ingekleurd. Hierdoor verdwijnt de rest van de omgeving meer op de achtergrond. Dit helpt jonge kinderen om de focus te kunnen bepalen. Op ieder bladzijde staat verder een blokje tekst. Soms wordt de lezer in het verhaal rechtstreeks aangesproken. Ook dit helpt kinderen om betrokken te blijven bij het verhaal.

Leeftijdsadvies

Het boekje is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen van 4 jaar lezen graag fantasievolle verhalen die zich afspelen in een omgeving die voor hen herkenbaar en vertrouwd is. Zij vinden het spannend als zich in deze vertrouwde wereld opeens iets bijzonders voordoet, zoals het ei op het hoofd van Mia. Verder gaan kinderen vanaf deze leeftijd naar school. Hun dagelijkse leefwereld wordt groter en zij zullen het ‘eigen nest’ beetje bij beetje los gaan laten. Het nest en het vogeltje op het hoofd van Mia staan in dit boek hier symbool voor. Het raakt aan de emoties van samen willen zijn en bij elkaar willen blijven. Tot slot zullen kleuters het eigenzinnige/koppige karakter van Mia herkennen.

Mening recensent

Een lief (voorlees)boekje (voor alleen meisjes?) met spannende, bij de leeftijd passende, thema’s, waardoor kleuters zich goed kunnen inleven in het verhaal en zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon. De fijn getekende illustraties helpen kleuters om invulling te geven aan de handelingen en emoties van Mia.

 

NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 4+ JR

Prinses Lillifee

Prinses Lillifee

Prinses Lillifee

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Dougie gaat verkleed

Dougie gaat verkleed

Dougie gaat verkleed

Meer weten...

App 4+ JR

Motion Math: Hungry Fish

Motion Math: Hungry Fish

Motion Math: Hungry Fish

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren