Productie-detail

Max en de maximonsters

Max en de maximonsters

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
11 waarderingen

Als Max zonder eten naar bed wordt gestuurd beleeft hij de bijzonderste avonturen op zijn kamer.

Maurice Sendak. Lemniscaat. Prentenboek. ?13,95. 9789060690697. 40. 1995.

Beschrijving inhoud

Max is een jongen die ervan houdt om kattenkwaad uit te halen. Als hij betrapt wordt door zijn moeder en haar vervolgens nog een grote mond geeft ook, is de maat vol. Max wordt zonder eten naar bed gestuurd. Maar als hij op zijn kamer is gebeurt er plotseling iets bijzonders. Er beginnen bomen te groeien en de muren verdwijnen. Vervolgens komt de zee aanrollen en gaat Max op reis met een boot. Na een lange reis komt hij aan bij het land van de Maximonsters. Zij proberen hem bang te maken, maar komen er al gauw achter dat Max nog veel enger kan kijken dan zij. Ze kronen hem tot koning en gaan feest vieren. Max komt er echter al snel achter dat hij iets mist, iemand die erg veel van hem houdt.

Het betreft een vierkant boek van normaal formaat met een omslag van geplastificeerd karton en papieren pagina’s. Op de voorkant is een fantasie-eiland te zien met een Maximonster en een zeilboot. In het boek wordt gebruik gemaakt van tekenkunst waarbij primaire, secundaire en tussenkleuren in elkaar overvloeien. Er zijn veel details zichtbaar, in de achtergronden, maar ook in bijvoorbeeld emoties. De prenten lopen veelal over twee pagina’s, waarbij een deel van het verhaal onder of naast de prent op een witte achtergrond beschreven is. De illustraties beelden uit wat de tekst vertelt, waardoor ze een heldere combinatie vormen.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Deze kinderen houden van hoofdpersonen die ondeugend of eigenzinnig zijn. Max haalt enorm veel kattenkwaad uit en heeft een grote mond. Zelfs als hij straf krijgt laat hij het hoofd niet hangen en verzint een fantasiewereld om zich te vermaken. Het karakter Max is tevens superieur aan volwassenen, of in dit geval aan monsters. Max trekt zich niks aan van de straf die zijn moeder hem geeft en gaat mooi door met het leven in zijn eigen wereldje. Als hij vervolgens in aanraking komt met de Maximonsters toont hij niet alleen geen angst, maar maakt hij juist hen bang. Deze elementen sluiten aan bij de leeftijd van 4 jaar. Ook is een veilige terugkeer van de hoofdpersoon op deze leeftijd van belang. Max keert na zijn avontuur weer veilig terug naar huis, waar hem nog een warme maaltijd te wachten staat ook. Emoties vormen een belangrijk thema in het boek. Max is kwaad, dapper, blij en heeft later zelf een beetje verdriet omdat hij zijn moeder mist. Ook angst is een emotie die aan bod komt, d.m.v. de Maximonsters (die bang voor Max zijn). Op 4-jarige leeftijd behouden kinderen een warme band met volwassenen, terwijl ze toch meer zelfstandig worden. Ook dit element komt in dit boek duidelijk naar voren.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 4+ JR

Naar de wolven

Naar de wolven

Naar de wolven

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Benjamin's Farm

Benjamin's Farm

Benjamin's Farm

Meer weten...

App 4+ JR

Hoopa City 2

Hoopa City 2

Hoopa City 2

Meer weten...