Productie-detail

Mama kwijt

Mama kwijt

Boek VANAF 2 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5 waarderingen

Kleine uil is tijdens zijn dutje uit het nest gevallen en kan zijn mama nergens vinden. Eekhoorn helpt hem graag met zoeken.

Chris Haugton. Gottmer Uitgevers Groep. Prentenboek. ?12,95. 9025748457. 32. 2010.

Beschrijving inhoud

Als kleine uil lekker warm naast zijn moeder zit te slapen, valt hij plotseling uit het nest. Gelukkig landt hij veilig op de zachte grond van het bos. Nu is kleine uil echter wel zijn mama kwijt en hij heeft geen idee waar hij haar terug kan vinden. Eekhoorn heeft alles gezien en helpt kleine uil graag met zoeken. Kleine uil beschrijft hoe zijn moeder eruit ziet en eekhoorn denkt al gauw te weten waar zijn mama is. Maar er zijn meer dieren in het bos met puntige oren en grote ogen...

Het boek (vierkant, groot formaat) heeft een stevig, kartonnen omslag met papieren pagina’s. Op de voorkant is alleen kleine uil zichtbaar, met een bruine achtergrond. Het is als het ware alsof hij de lezer aankijkt met zijn grote, onschuldige ogen. Het boek vertelt op collage-achtige wijze het verhaal van kleine uil. Veelal zijn er twee prenten met tekst per pagina te zien, af en toe is er één prent over twee pagina’s verdeeld. Er is een duidelijke relatie tussen de prenten en teksten, ze vullen elkaar aan. In de prenten wordt er gebruik gemaakt van diepte, in- en uitzoomeffecten en primair en secundair kleurgebruik. De emoties van de karakters worden zichtbaar gemaakt door de ogen, vooral van kleine uil.

Leeftijdsadvies

Het boek ‘Mama kwijt’ is geschikt voor kinderen vanaf ruim 2 jaar. Op deze leeftijd is de veilige terugkeer van de hoofdpersoon een belangrijk element, 2-jarigen houden van belevenissen die spannend maar ook vertrouwd zijn. Het boek eindigt met een prent van kleine uil die weer veilig in zijn nestje zit te slapen (hij wiegt alweer gevaarlijk opzij, wat kan duiden op een herhaling van gebeurtenissen, maar dat terzijde). Andere belangrijke elementen op deze leeftijd zijn familierelaties (geborgenheid), emoties, eenzaamheid, problemen oplossen en naar bed gaan of gaan slapen. Al deze factoren zijn in dit boek uitvoerig terug te vinden. Ten slotte is herhaling erg belangrijk voor 2-jarigen. Dit komt aan bod als eekhoorn steeds op zoek gaat naar de mama van kleine uil.

Jullie mening

Ook leuk

App 2+ JR

de tuin van nijntje

de tuin van nijntje

de tuin van nijntje

Meer weten...

TV & Film 2+ JR

De olifant en de slak

De olifant en de slak

De olifant en de slak

Meer weten...

App 2+ JR

Baby Learn Colors

Baby Learn Colors

Baby Learn Colors

Meer weten...