Productie-detail

Luisterboek: Je bent Super... Jan!

Luisterboek: Je bent Super... Jan!

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
4 waarderingen

De ouders van super Jan zijn plotseling verdwenen. Daarom moet hij naar een kostschool. Hier gebeuren de gekste dingen..

Harmen van Straaten. Rubinstein. Luisterboek . 9,95 . 9789047616689. 2013.

Beschrijving inhoud 

Het luisterboek 'Je bent super…Jan!' vertelt het verhaal over Jan, een jongen met superkrachten. Hij heeft deze krachten niet altijd, maar als hij iemand om hulp hoort roepen kan Jan alles. Op een dag verdwijnen zijn ouders. Ze zijn op vakantie gegaan met meneer en mevrouw Stromboli, maar komen niet meer terug. Jan wordt meegenomen door het Ministerie van Alleenstaande en In de Steek Gelaten Kinderen. Zij sturen hem naar Internaat Ijsendoorn. Daar wordt hij vrienden met Bolle, Neus en Spriet. Jan heeft het niet naar zijn zin op het internaat. Iedereen is bang voor de grote pestkop Sebus Archibald en er gebeuren vreemde dingen. Er worden dingen gestolen en er lijkt een geest rond te dwalen in het internaat. Het wordt tijd dat Jan zijn superkrachten gaat gebruiken om alle mysteries op te lossen, maar heeft hij die nog wel? 

In 'Je bent super…Jan!' wisselen twee verhalen elkaar af. Enerzijds het verhaal van de ouders van Jan die ergens ronddwalen op een bootje en wanhopig proberen de weg naar huis te vinden. Anderzijds is er het verhaal van Jan op het internaat. De luisteraar moet steeds heen en weer schakelen tussen de verhalen. Ook worden er moeilijke woorden gebruikt in het verhaal. Voorbeelden hiervan zijn 'wraak' en 'internaat'. Deze woorden worden niet uitgelegd. Ook de namen van de karakters zijn soms best lastig, zoals Sebus Archibald en Stromboli. Het verhaal bevat humor. Zo bedenken Jan en zijn vriendjes allerlei grappige bijnamen voor iedereen. De baas van het internaat noemt Jan Octopus omdat haar haren met lange slierten langs haar hoofd hangt. Een grappig moment is wanneer Jan er met zijn superkrachten voor zorgt dat de vissenkom vast komt te zitten op het hoofd van Octopus. Af en toe is er een terugblik. Zo denkt Jan bijvoorbeeld aan het moment dat meneer en mevrouw Stromboli kwamen vragen of zijn ouders mee op reis gingen. Ook zijn er spannende momenten, bijvoorbeeld als er met rode verf een dreigement op de muur geschreven staat van een geest: ‘Pas op voor de wraak van Ijsendoorn’. 

De verteller van het verhaal is Harmen van Straaten, tevens de schrijver van het boek. Andere stemmen zijn onder andere van Jeroen Kramer en Dieuwertje Blok. Tijdens het verhaal zijn achtergrondgeluiden te horen, bijvoorbeeld het tikken van een klok, het kloppen op een deur, rijdende auto’s en wind en regen. Spannende momenten worden ondersteund door onheilspellende muziek en geluiden. Al deze geluiden zorgen ervoor dat je als luisteraar in het verhaal wordt getrokken en je goed kunt inleven. Ook hoor je af en toe zachte sfeermuziek, bijvoorbeeld als er nieuwsberichten worden voorgelezen. 

Leeftijdsadvies

Je bent super…Jan! is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Zij zullen de afwisseling tussen de twee verhaallijnen begrijpen. Ook kunnen zij ondanks de moeilijke woorden het verhaal volgen. Zij zullen begrijpen waar de bijnamen van alle mensen in het verhaal vandaan komen. Verder wordt in dit verhaal de realiteit en een fantasiewereld gecombineerd. De hoofdpersoon is een jongen in een internaat, maar tegelijkertijd heeft Jan superkrachten. Voor kinderen van 8 jaar is deze combinatie erg aantrekkelijk.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 8+ JR

Eliot Kid

Eliot Kid

Eliot Kid

Meer weten...

Boek 8+ JR

Het stoere kunstboek - op avontuur in het Kröller-Müller museum

Het stoere kunstboek - op avontuur in het Kröller-Müller museum

Het stoere kunstboek - op avontuur in het Kröller-Müller museum

Meer weten...

Boek 8+ JR

Villa Willemina

Villa Willemina

Villa Willemina

Meer weten...