Productie-detail

Lentekriebels

Lentekriebels

Boek VANAF 2 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
3 waarderingen

Wat kom je allemaal tegen in de lente?

Liesbet Slegers. Clavis. Prentenboek. ?6,95. 9789044815221. 14. 2011.

Kenmerken

  • Prentenboek 
  • Lente 
  • Korte zinnen 
  • Eenvoudig gekleurde illustraties

Beschrijving inhoud

In het boekje Lentekriebels laat de hoofdpersoon allerlei dingen zien die bij de lente horen. Per twee bladzijden gaat het weer over een ander onderdeel van de lente. Zo gaat het onder andere over de zon, groene blaadjes aan de bomen, bloemetjes, vogels en kuikentjes.

Lentekriebels is een dun vierkant boekje, met bladzijden van geplastificeerd karton. Het is geschreven door Liesbet Slegers. Op de kaft staat een jongetje die ook weer terug is te zien op verschillende prenten in het boek. Op de eerste pagina vertelt hij dat hij buiten gaat spelen. Daar komt hij allerlei dingen van de lente tegen. Er horen steeds twee bladzijden bij elkaar. Op de linker bladzijde wordt een bepaald onderdeel van de lente uitgelegd. Dit wordt gedaan met een paar korte zinnen, zonder moeilijke woorden en een eenvoudige afbeelding. Op de rechterpagina is alleen een prent te zien waarop dit onderdeel verwerkt is in een groter geheel. Zo is naast het blad een grote boom met blaadjes te zien. Een ander voorbeeld is links een konijntje met babykonijntjes en rechts een kindje met een klein konijntje op schoot. Alle afbeeldingen laten precies zien wat er in de tekst beschreven wordt. De illustraties hebben dikke zwarte lijnen en felle kleuren en bevatten weinig details.

Leeftijdsadvies

Lentekriebels is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Door middel van dit verhaaltje maken ze kennis met verschillende aspecten van de lente. Ook zullen zij al dingen van de lente herkennen vanuit hun eigen omgeving, zoals bloemetjes en vogeltjes. Daarnaast maken het eenvoudige taalgebruik en de simpele tekeningen dit boekje zeer geschikt voor jonge kinderen. Kinderen vanaf 2 jaar zullen de relatie tussen de tekst en de afbeeldingen in een boek zien.

Mening recensent

Ik vind Lentekriebels een zeer eenvoudig, maar erg leuk boekje. Door de simpele korte zinnen en prenten met weinig details kunnen hele jonge kinderen al kennismaken met de lente en leren wat er allemaal bij de lente hoort. Wat wel een beetje mist is een afsluiting. Er is een duidelijk begin met een jongetje dat buiten gaat spelen, maar de laatste twee bladzijden zijn precies hetzelfde opgebouwd als de rest van het boek. Daarna is het verhaal ineens afgelopen. We zien niet dat de hoofdpersoon weer terug naar huis gaat of afscheid neemt.

 

DesiDeze recensie is geschreven door Desi Kamp. Desi werkt als leerkracht op een basisschool en leest graag boeken. Haar voorkeur gaat uit naar romantische verhalen en detectives en de boeken van Madeleine Wickham. Ook gaat ze graag naar de bioscoop. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

Boek 2+ JR

Woorden

Woorden

Woorden

Meer weten...

Boek 2+ JR

Pietepaf het circushondje

Pietepaf het circushondje

Pietepaf het circushondje

Meer weten...

Boek 2+ JR

Karel viert Sinterklaas

Karel viert Sinterklaas

Karel viert Sinterklaas

Meer weten...