Productie-detail

Kruistocht in spijkerbroek

Kruistocht in spijkerbroek

Boek ALLE LEEFTIJDEN

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
13 waarderingen

'Kruistocht in Spijkerbroek' vertelt het verhaal van Dolf Wega, de tijdmachine en zijn leven in de Middeleeuwen.

Thea Beckman. F. van Vliet. Lemniscaat. Leesboek. €17,95. 90 5637 858 9. 363. 2009.

Beschrijving inhoud

'Waarom experimenteert u alleen met proefdieren? Die kunnen niet vertellen wat ze in dat verre verleden gezien hebben,' zei Dolf bij zijn bezoek aan het laboratorium. De 16-jarige jongen, scholier, ziet het al helemaal voor zich. Terug naar het verleden, hoe gaaf is dat. Zo'n waanzinnige kans om een kijkje in de Middeleeuwen te nemen kreeg hij nooit meer. Voordat hij er dan ook erg in heeft zegt hij: 'Ik zou wel durven'. De twee uitvinders verklaren hem gelijk voor gek. Stel dat het misgaat dan zou Dolf de rest van zijn leven in de Middeleeuwen moeten ronddwalen. Absurd. Maar een tijdje later gebeurde het dan toch. Dolf neemt plaats in de tijdmachine en Dr. Kneveltoer begint aan de knoppen en hendels te draaien. Van Dr. Simiak krijgt hij vervolgens nog een aantal tips en er volgt een korte uitleg over de te volgen stappen. De deur wordt gesloten en Dolf staat er nu alleen voor. Even later volgde een hevige klap. Hij voelde de pijn. Geluiden om zich heen werden langzaamaan herkenbaar. Vogels die zongen. Hij voelde de wind. Hij was er. Maar waar? Een kleine ontdekkingstocht rijker weet hij het zeker. 'Ik ben in de Middeleeuwen'! 

Zes minuten over vijf. Traag kropen de minuten voorbij maar er gebeurde niets. Nu wist hij het: hij was gestrand en had zijn kans gemist. Enkele minuten later lopen hij en zijn nieuwe vriend Leonardo mee met de Kinderkruistocht. Samen gaan ze op weg naar het Heilige Land, om Jeruzalem van de Saracenen te bevrijden. De zware tocht, gekenmerkt door onder andere ziekte (Scharlaken Dood), wreedheden, dood, verraad, vriendschap en moed, brengt ze op vele plaatsen waar ze van alles zullen meemaken. Zullen de kinderen ooit Jeruzalem bereiken of zal er een hele andere betekenis achter deze kruistocht zitten? En de grote vraag is uiteindelijk: Zal Dolf ooit nog naar zijn eigen tijd terugkeren?

'Kruistocht in Spijkerbroek' en bestaat uit 23 hoofdstukken en 363 bladzijden. Het vertelt het verhaal van een jongen uit de twintigste eeuw, genaamd Dolf. Hij ziet de Middeleeuwen door zijn moderne bril. Doordat hij in de Middeleeuwen is beland krijgen kinderen een goed beeld van het verleden en het heden. Sommige besproken onderwerpen, zoals ketterij, zijn best lastig maar dit wordt zo goed mogelijk uitgelegd zodat het voor kinderen te begrijpen is. Het boek bevat, naast Dolf, een aantal hoofdpersonages waaronder zijn vriend en rondtrekkende student Leonardo, de onbetrouwbare monniken Dom Anselmus en Dom Johannis, Nicolaas de (oud) leider van de tocht en zijn goede vriendin Mariecke. Dolf is een echte leider met doorzettingsvermogen, sociaal besef en een eigen mening waardoor hij als voorbeeld kan dienen voor kinderen. Het boek heeft een dunne papieren kaft met op de voorkant een kleurenfoto van Dolf en de kruistocht. Achterin het boek, dat geen illustraties bevat, bevindt zich een foto (kleur) en een kaart van Europa. Zowel de foto op de kaft als de rest zijn afgeleid van de film. Verder wordt er veel gesproken over God: 'God waakt over ons, God zorgt voor ons'. 

Leeftijdsadvies

'Kruistocht in Spijkerbroek', gebaseerd op historische feiten, is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Vanaf deze leeftijd hebben kinderen belangstelling voor historische verhalen. Ook zijn ze rond deze leeftijd beter in staat om verbanden te leggen tussen het heden en het verleden. Ook zullen begrippen als rechtvaardigheid, vrijheid en vriendschap voor hen waarde krijgen. Het spannende verhaal blijft boeiend tot het eind wat hen zal aanspreken. Het AVI-niveau staat niet in het boek.

Bijzonderheden

- Bekroond met de Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 9+ JR

Flicka 2

Flicka 2

Flicka 2

Meer weten...

App 2+ JR

AppyBook

AppyBook

AppyBook

Meer weten...

Boek 4+ JR

Mia's Nest

Mia's Nest

Mia's Nest

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren