Productie-detail

Kreukel

Kreukel

Boek VANAF 4 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1 waarderingen

Kreukel is een lieve, enthousiaste hond. Zijn baasje is zijn beste makker. Maar is dat wel zo?

Loes Riphagen. De Fontein. Prentenboek. €13,99. 9789026136627. 40. 2014.

Kenmerken

  • Prentenboek
  • Hond
  • Eenzaamheid
  • Met memospel

Beschrijving inhoud

Kreukel is een lieve, enthousiaste hond. Zijn baasje is zijn beste makker. Maar is dat wel zo? Het baasje, een zuur kijkende meneer met grijs haar, vindt dat Kreukel er een rotzooi van maakt. Hij houdt van orde en rust en is alleen maar boos op Kreukel. Kreukel heeft dit niet door. Volgens hem zijn hij en zijn baasje een topteam. Op een dag zit er een vakantiebrochure bij de post. Kreukel droomt weg bij de foto’s van de zon en het strand. Als zijn baasje hem net op dat moment bij de vuilnisbak dumpt, denkt Kreukel dat hij op vakantie mag. Vol goede moed gaat hij op pad, maar al snel voelt hij zich bang, hongerig en eenzaam. In het bos komt hij een lief, oud vrouwtje tegen. Kreukel gaat met haar mee. Zij is nooit boos en altijd vrolijk. Kreukel is gelukkig. Zijn baasje laat hij per post weten dat hij het fantastisch heeft en dat hij nog wat langer wegblijft.

Kreukel is een groot vierkant prentenboek met harde kaft. Vooral de grappige illustraties vol details vormen de kracht van het boek. Des te meer details je tot je neemt, des te meer het verhaal tot leven komt en je de energie en onbevangenheid van Kreukel voelt. De illustraties worden ondersteund door tekstregels, geschreven vanuit het perspectief van Kreukel. De uitspraken van Kreukel tonen dat hij een andere beleving heeft van de werkelijkheid dan zijn baasje. Waar Kreukel vindt dat hij geweldig behulpzaam is, zie je op de illustraties vooral de chaos die hij veroorzaakt en zijn almaar bozer wordende baas. Eenmaal bij het vrouwtje zie je dat zij juist geniet van de aanwezigheid van Kreukel en meegaat in zijn verbeelding. Zo denkt Kreukel dat eten van een bord betekent dat je de afwas doet. Achterin het boek zit een los uit te halen memospel. De afbeeldingen op de kaartjes zijn illustraties uit verschillende boeken van Loes Riphagen.

Leeftijdsadvies

Kreukel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Zij kunnen zich verplaatsen in zowel de beleving van Kreukel als zijn baasje. Hierdoor kunnen zij uitleggen waarom het tussen hen beide misloopt. Zij kunnen oorzaak en gevolg benoemen. Kinderen van 4 zullen het verder als heel grappig ervaren dat Kreukel – goedbedoeld, zonder dat hij het doorheeft – van alles kapot maakt of in het honderd laat lopen. Het boek sluit aan bij de wisselende emoties die vierjarigen kunnen hebben: jezelf heel groot(s) voelen of soms juist klein, eenzaam of buitengesloten.  

Mening recensent

Kinderen zullen Kreukel in hun hart sluiten. Met zijn enorme enthousiasme en onverstoorbare loyaliteit is hij vast het kameraadje dat zij zelf graag zouden willen hebben.

 

NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

App 4+ JR

Speurplaat

Speurplaat

Speurplaat

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Dag Sinterklaas

Dag Sinterklaas

Dag Sinterklaas

Meer weten...

TV & Film 4+ JR

Verhalen van de boze heks

Verhalen van de boze heks

Verhalen van de boze heks

Meer weten...

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren