Productie-detail

Koning van Katoren

Koning van Katoren

Boek VANAF 9 JR

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
0 waarderingen

De 17-jarige Stach wil koning worden in het Koninkrijk van Katoren. Hiervoor zal hij eerst enkele onmogelijke opdrachten met succes moeten afronden.

Jan Terlouw. Lemniscaat. Leesboek. € 2,-. 1971.

Omschrijving

De zeventienjarige Stach droomt ervan om koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. Als Stach erin slaagt zeven vrijwel onmogelijke opdrachten  te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de zes ministers die - tijdelijk- het land besturen wel een nieuwe koning?

Het boek is in 2020 opnieuwuitgebracht in het kader van de actie 'Geef een boek cadeau'.

Oordeel

Koning van Katoren is met recht een klassieker. Het boek werd al in 1971 door Jan Terlouw geschreven en werd in 1972 bekroond met een Gouden Griffel. Natuurlijk, qua taal is het af en toe wat ouderwets, maar tegelijkertijd gaat  het over thema's die nog altijd actueel zijn. Door de manier waarop het verhaal is opgebouwd (serieuze zaken worden gecombineerd met meer sprookjesachtige gebeurtenissen), is het geschikt voor jong en oud. De opdrachten spreken tot de verbeelding en de spanning in het verhaal wordt hier en daar fijn doorbroken met een portie humor.  

Leeftijdsadvies

Voorlezen vanaf 9 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 12 jaar. Dit heeft vooral te maken met het taalgebruik en de moeilijke woorden in het boek. Als je het verhaal voorleest kun je de moeilijke woorden uitleggen en ingaan op de thema's die aan bod komen.


Goed om te weten: er is een dyslexie uitgave verschenen in 2016. Meer informatie op www.dyslexion.nl

 

Tips

 • Vanwege de actie 'Geef een boek cadeau' is het boek (tijdelijk) voor slechts € 2,- te koop. Koop een exemplaar en doneer het boek meteen ook aan een goed doel als Jarige Job of kinderzwerfboek (of koop een extra exemplaar bij de plaatselijke boekhandel en laat het daar achter voor verspreiding via de voedselbank).
   
 • Gebruik het boek om met kinderen te praten over actuele thema's als het milieu, vervuiling  et cetera.
   
 • In 2012 verscheen de gelijknamige film Koning van Katoren. Het is goed te weten dat de film het boek niet volledig volgt. Zo zijn het niet allemaal dezelfde opdrachten. Ook de volgorde van de opdrachten is anders. Lees het boek voor en kijk dan ook zeker eens naar de film. Dit geeft vast en zeker voldoende stof om over te praten!


Jullie mening

Ook leuk

Boek 9+ JR

Het Ministerie van Oplossingen

Het Ministerie van Oplossingen

Het Ministerie van Oplossingen

Meer weten...

TV & Film 9-12 JR

Welkom in de Gouden Eeuw

Welkom in de Gouden Eeuw

Welkom in de Gouden Eeuw

Meer weten...

TV & Film 9+ JR

Timboektoe

Timboektoe

Timboektoe

Meer weten...