Productie-detail

Kodo, de weg naar de boog

Kodo, de weg naar de boog

Boek VANAF 8 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 waarderingen

Kodo wil samurai worden. Al vechtend tegen de Ninja's ontdekt hij het geheim over zijn familie.

Bert Kouwenberg. Mark Janssen. Clavis. Leesboek. €29,95. 9789044823530. 106. 2014.

Kenmerken

  • Leesboek
  • Familigeheim, leven en dood
  • Vechten, Ninja's
  • Japanse woorden
  • Kleurrrijke prenten

Beschrijving inhoud

Dit boek vertelt het verhaal van Kodo, een Japanse jongen. Hij woont samen met zijn vader, een samurai, in het Veerhuis aan de Rivier. Van zijn moeder weet Kodo alleen dat zij dood is. Zijn vader wil niet over haar praten. Op een dag vertelt vader dat Kodo gevaar loopt. Drie Ninja’s willen hem stelen. Kodo besluit dat hij een samurai wil worden en dat hij wil leren vechten. Als de Ninja’s komen lukt het Kodo en zijn vader hen te verslaan. Dan hoort Kodo van zijn vader waarom de Ninja’s hem willen stelen. Hij begrijpt dat het gevaar nog niet geweken is en besluit dat hij niet langer wil afwachten. Kodo gaat in zijn eentje op avontuur uit. Spannende gevechten met monsters en wildemannen volgen. Totdat Kodo gaandeweg het werkelijke geheim van zijn vader over zijn familie ontdekt.

Dit boek, met harde kaft, heeft een opvallend groot formaat (40 bij 30 cm). De kleuren, illustraties en het gebruik van gekalligrafeerde tekens benadrukken het Oosterse karakter van het verhaal. Ook staan in de tekst veelvuldig Japanse woorden. In een voetnoot lees je de betekenis ervan en ontdek je hoe je ze uitspreekt. Verder staat achter in het boek achtergrondinformatie over de betekenis van het verhaal en typische Japanse gebruiken. De kleurrijke, paginavullende prenten zijn gebaseerd op het werk van de Japanse houtdrukkunstenaar Hokusai. Ze versterken de zintuiglijke beleving van het verhaal. Emoties, zoals spanning, strijd en kwetsbaarheid komen op de prenten verder tot leven. Ook prikkelen zij de verbeelding. Elke tekening laat een verhaal zien, waarop veel te zien en te ontdekken is. Bijzonder aan dit boek is dat de tekst en de illustraties niet zonder elkaar gelezen kunnen worden. Wat je in de tekst leest, zie je niet in beeld, wat je op de prenten ziet, lees je niet in de tekst.  

Leeftijdsadvies

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Zij zijn al meer bezig met het thema ‘leven en dood’ dan jongeren kinderen. Ook vraagt het verhaal van kinderen dat zij zich kunnen inleven in de manier waarop Kodo omgaat met het geheim van zijn vader, de levenslessen die hij opdoet en de emoties die hem raken. Maar bovenal zullen kinderen vanaf 8 jaar oud aangetrokken worden door de magische wereld van Kodo en de gevaren die op zijn pad komen. Omdat er in het boek moeilijke woorden en uitspraken voorkomen (die niet altijd expliciet uitgelegd worden) en gebeurtenissen, personen en dieren vaak een symbolische betekenis hebben, is het boek vooral geschikt om samen met een volwassene te lezen. Oudere kinderen kunnen het boek zelf lezen.

Mening recensent

Een schitterend boek, waarbij de illustraties kunstwerken op zich zijn. Vooral kinderen die houden van symboliek, mystiek en die levensbeschouwelijk zijn ingesteld zullen zich in dit boek helemaal kunnen verliezen. 

 


NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 8+ JR

De Dolle Tweeling 2

De Dolle Tweeling 2

De Dolle Tweeling 2

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Life With Boys

Life With Boys

Life With Boys

Meer weten...

TV & Film 8+ JR

Yotta

Yotta

Kleurplaten!

Kleur hier je favoriete televisiekarakter.
Start met kleuren