Productie-detail

Kijk- en ontdek Atlas

Kijk- en ontdek Atlas

Boek VANAF 7 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 waarderingen

Wist je dat Mexico-stad de grootste stad van de wereld is? En dat de rode reuzenkangoeroe het grootste landdier is van Oceaniƫ? Dit en nog veel meer lees je terug in de Kijk- en ontdekatlas.

Alex Frith. Usborne. Prentenboek. ?12,95. 9781409544630. 16. 2012.

Beschrijving inhoud

Wist je dat Mexico-stad de grootste stad van de wereld is? En dat de rode reuzenkangoeroe het grootste landdier is van Oceanië? Hij weegt namelijk 100 kilo! Dit en nog veel meer lees je terug in de Kijk- en ontdekatlas. De atlas, met stevige kartonnen pagina’s met ronde hoeken, bevat kaarten van de verschillende continenten van de aarde: Europa, Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Oceanië en Antarctica. 

In het boek krijg je uitgelegd wat een atlas is en hoe een legenda werkt. Ook lees je hoe je de grens tussen de verschillende landen kunt zien en wat een hoofdstad is. Een continent wordt in de atlas per twee pagina’s afgebeeld. Iedere afbeelding bevat veel details. Zo is op iedere kaart te zien wat de voor het continent belangrijke gebouwen of plekken zijn, welke dieren er voor komen en hoe de verschillende mensen er uit zien. Bij een groot deel van de tekeningen staat beschreven wat de betekenis van de afbeelding is. Ook bevat iedere kaart diverse flapjes waarachter nog meer beknopte informatie staat. Bijvoorbeeld over natuurkundige- of aardrijkskundige verschijnselen, culturele- of sportieve activiteiten of de verschillende bevolkingsgroepen. Verder bevat iedere kaart een flap waarop de ‘grootste’ aspecten van het continent beschreven staan. Zoals het grootste land, de grootste stad of de langste rivier. Zo wordt er per continent een variëteit aan kenmerkende feiten gepresenteerd.Tot slot bevat het boek nog een zoekopdracht. Op iedere pagina staan poppetjes afgebeeld die in hun eigen taal ‘hallo’ zeggen en waar je naar kunt speuren.

Op de afbeeldingen van de continenten staan niet alle namen van de landen en de hoofdsteden vermeld. Deze zijn te vinden op de grote wereldkaart die in een grote envelop los achterin het boek zit. Eenmaal uitgevouwen zie je, naast de landen van de wereld, een overzicht van de vlaggen van de 195 onafhankelijke staten. Ook staat op deze kaart in een rijtje vermeld wat ‘groots’ is in de wereld.

Leeftijdsadvies

De atlas is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. Zevenjarigen raken geïnteresseerd in informatieve boeken. Zij ontdekken dat lezen een manier is om informatie te vergaren en dat zij hierdoor beter leren redeneren. Ook zijn kinderen van zeven jaar geïnteresseerd in andere landen en culturen. In die zin sluit de atlas bij hun behoefte aan de wereld beter te begrijpen.

Door kinderen eerst uitleg te geven over hoe je naar een atlas kijkt, richt het boek zich op kinderen die voor het eerst kennismaken met aardrijkskunde. Ook zijn kinderen van zeven jaar nog niet leesvaardig genoeg om langere stukken tekst aan te kunnen. In de atlas hebben de illustraties dan ook de overhand, steeds aangevuld met korte stukjes tekst. Het ‘speelse’ karakter van het boek (de flapjes, de losse wereldkaart en het zoekspelletje) maken dat kinderen uitgedaagd worden om met het boek aan de slag te gaan. De aanpak stimuleert kinderen om de geschreven informatie te gaan lezen. Tot slot vinden zevenjarigen het leuk om de vlaggen van de verschillende landen te leren en  houden ze er van om ‘rijtjes’ te horen (zoals  de serie ‘de grootste….’ in dit boek).

De stevige kartonnen bladzijdes van de atlas maken dat het boek goed vast te houden is en dat kinderen er gemakkelijk mee aan de slag kunnen gaan. Zo is het voor kinderen naast een leesboek, vooral een doe-boek.

Bijzonderheden

De atlas sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2012: Hallo wereld.

Jullie mening

Ook leuk

App 7+ JR

Clouds & Sheep

Clouds & Sheep

Clouds & Sheep

Meer weten...

Game 7+ JR

Aaron Stone Observatie Test

Aaron Stone Observatie Test

Aaron Stone Observatie Test

Meer weten...

App 7+ JR

GoTopo

GoTopo

GoTopo

Meer weten...