Productie-detail

Kerst in de kippenren

Kerst in de kippenren

Boek VANAF 10 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
9 waarderingen

Word jij ook zo vrolijk van de Surinaamse kinderverhalen en liedjes ingesproken en gezongen op deze luister cd?

Gerrit Barron. Rubinstein. Luisterboek. ?10,95. 9789991430003. 2014.
Ingesproken door Etto Sedney. In totaal 70 minuten luistermateriaal..

Kenmerken

  • Luisterboek
  • Kerst, Suriname
  • Nederlands gesproken, met Surinaams accent
  • 4 verhalen, 2 liedjes
  • In totaal 70 minuten

Beschrijving van de inhoud

Het luisterboek Kerst in de kippenren bevat vier korte Surinaamse kinderverhalen en twee liedjes. Het eerste verhaal dat voorgelezen wordt heet ‘Dofi en Fio’. Het verhaal gaat over twee vogeltjes. Eén vogel is opgesloten in een kooi, één vogel leeft in het bos. Tijdens het verhaal hoor je hoe de twee vogels een plannetje verzinnen om allebei weer vrij te kunnen vliegen in het bos. Het tweede verhaal heet ‘De tapir en de schildpad’. Dit verhaal is heel kort. Het is een verhaal dat je kunt vergelijken met een Nederlands sprookje. Het is heel bekend in Suriname. Je komt erachter waarom een tapir heel snel kan lopen en een schildpad heel traag. Het derde verhaal heet ‘Verdwaald in het bos’. Dit gaat over Tjander en zijn hond Fiedo. Terwijl zij aan het spelen zijn, verdwijnt Fiedo in het bos achter de bal aan. In het bos leven boze bosgeesten, maar Tjander moet Fiedo wel redden. Als dat maar goed komt..  Het vierde verhaal heet ‘Kerst in de kippenren’. Dezelfde naam als het luisterboek. Het gaat over de kippen en doksen (eenden) in de kippenren van Carlos Krontobuba. De doksen en de kippen maken vaak ruzie met elkaar. Op een dag komen zij erachter dat zij allemaal zijn gevangen in een kippenhok en omringd zijn door vijanden. Deze vijanden eten hun eieren, maar niet alleen de eieren. Ze lusten ook graag doksen en kippen met Kerst. Mensen in Suriname eten veel vlees met Kerst. Ze moeten een plan bedenken om niet opgegeten te worden. Daarom kunnen ze beter geen ruzie meer maken en vergaderen. De twee liedjes in het luisterboek zijn vrolijke Nederlandstalige liedjes. Het is een leuke afwisseling tussen de Surinaamse kinderverhalen.

Het luisterboek wordt voorgelezen door Etto Sedney, zanger en entertainer. Hij vertelt de verhalen en zingt de twee liedjes op de cd. In eerste instantie moet je even wennen aan de stem. Etto heeft een Surinaams accent. Dit vergt een andere manier van luisteren en zal voor sommige kinderen even wennen zijn. Echter geeft het wel een extra detail aan de Surinaamse verhalen. Het verhaal is door de voor ons bijzondere namen en enkele Surinaamse woorden soms complex. Echter worden deze woorden wel kort toegelicht aan de binnenkant van de cd-hoes. Het luisterboek bestaat uit één cd. De totale luisterduur is ongeveer zeventig minuten.

Leeftijdsadvies

Het luisterboek Kerst in de kippenren is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Het zijn korte verhalen, dus kinderen hoeven zich niet al te lang te kunnen concentreren. Dit is fijn omdat de stem en de soms lange complexe zinnen om een goede concentratie vragen. Kinderen van deze leeftijd hebben niet per se illustraties nodig om het verhaal te begrijpen. Zij kunnen met hun eigen fantasie het verhaal goed begrijpen. Het is leuk om de kinderen te vertellen dat dit kinderverhalen zijn uit Suriname. En dat heel veel kinderen deze verhalen kennen zoals wij de verhalen van Jip en Janneke en het sprookje Sneeuwwitje kennen.

 

ManonDeze recensie is geschreven door Manon Bosse. Manon studeert aan de pabo in Vlissingen en doet de Lerarenopleiding Nederlands in Zwolle. Ze vindt lezen leuk en gaat graag op zoek naar websites die het lesgeven boeiender maken. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

Jullie mening

Ook leuk

TV & Film 10+ JR

Big Miracle

Big Miracle

Big Miracle

Meer weten...

Game 10+ JR

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

Meer weten...

Game 10+ JR

Child of Light

Child of Light

Child of Light

Meer weten...