Productie-detail

Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan

Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan

Boek VANAF 5 JR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5 waarderingen

Kijkvogel is op zoek naar de nieuwe toekomst. Maar volgens Keepvogel komt de toekomst toch vanzelf?

Wouter van Reek. Wouter van Reek. Leopold/Gemeentemuseum Den Haag. Prentenboek. ?13,95. 9789025857172. 28. 2011.

Beschrijving inhoud

Keepvogel is prentenboekfiguur. Het is een vogel die zich als een mens gedraagt. Hij heeft een rode cape aan met de capuchon over zijn hoofd. Ook wordt hij altijd vergezeld door zijn hondje Tungsten.

In dit prentenboek ontmoet Keepvogel Kijkvogel. Kijkvogel is op zoek naar de nieuwe toekomst want die is vol met dingen die nu nog niet bestaan. Volgens Keepvogel is dat helemaal niet nodig. “Als je afwacht komt de toekomst toch vanzelf?”

Maar dan denkt Keepvogel alleen nog maar aan alle onbekende dingen die hij misloopt als hij thuisblijft. Hij besluit om Kijkvogel te gaan zoeken. Samen met zijn hondje Tungsten gaat hij op weg naar de toekomst. Maar dan raakt Keepvogel Tungsten kwijt. Komt Tungsten weer terug? En vinden ze samen de nieuwe toekomst?

Het prentenboek begint en eindigt op de schutbladen. De illustraties zijn ingekleurde pentekeningen. De personages in het boek worden met eenvoudige, dunne lijnen weergegeven. In eerste instantie zie je Keepvogel nog in een typisch Hollands landsschap. Op de achtergrond is een molen zichtbaar en het landschap is vlak met water. Gaandeweg kenmerken de illustraties zich meer en meer door de kenmerken van het werk Mondriaan. Er ontstaat meer symmetrie en strakkere lijnen en vormen ontstaan. Zelfs de regels van de tekst lopen op een gegeven moment niet meer horizontaal, maar vormen een patroon van hoog naar laag, van links naar rechts.

De illustraties in het boek vormen steeds meer een ‘vertaling’ van de bekende werken van de kunstschilder Mondriaan. Zelfs de wereld waar Keepvogel zich doorheen begeeft kenmerkt zich door strakke horizontale en verticale lijnen. Ook bevatten de illustraties vlakken met primaire kleuren zoals rood, geel en blauw. Aan het eind van het boek zijn de werken van Mondriaan in de illustraties zichtbaar en zijn zelfs de personages recht en hoekig geworden. De dans die zij gezamenlijk uitvoeren is een verwijzing naar het beroemde schilderij ‘De boogie woogie’ van Mondriaan.

Op de achterkant van het boek staat een foto van Mondriaan. Naast de foto staat een illustratie van Kijkvogel. De gelijkenis tussen beide is opvallend. Ook staat op de achterkant van het boek kort nog waar de schilder Mondriaan voor stond. Over zijn zoektocht naar nieuwe schilderkunst en de hoop dat kunst in de toekomst op zou gaan in een door de mens zelf gemaakte vrolijk gekleurde omgeving.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar oud. Zij voelen zich aangetrokken tot prentenboeken waarbij de prenten de overhand hebben ten opzichte van de tekst. Ook lezen zij graag over dieren die zich als mensen gedragen.

Kinderen van vijf interesseren zich voor verhalen die avontuurlijk en spannend zijn. Zij vinden het besluit van Keepvogel om op reis te gaan spannend. Het roept allerlei vragen op. Wat gaat Keepvogel ontdekken? Vindt hij Tungsten weer terug en waar is Kijkvogel gebleven? Vijfjarigen genieten er van als er in een verhaal toegewerkt wordt naar een (positieve) ontknoping van al deze vragen. Ook zijn zij in staat om zich een beeld te kunnen vormen van het  begrip ‘ toekomst’ .

Tot slot denken kinderen van deze leeftijd graag na over het meer filosofische karakter van het boek. Wacht je de toekomst af of ga je er actief naar op zoek? Durf je het onbekende in te stappen? En wat brengt je dat dan? Dit soort vragen helpen kinderen hun wereld beter te begrijpen en hun eigen keuzes te maken.

Het onderwerp van het boek nodigt uit om hier met kinderen over in gesprek te gaan. Tot slot biedt het boek kinderen een kennismaking met de kunstschilder Mondriaan. Wiens kunst met de felle, primaire kleuren kinderen vast aanspreekt.

Bijzonderheden

  • Het prentenboek is verschenen in opdracht van het Gemeentemuseum in Den Haag. Daar is de grootste Mondriaan-collectie ter wereld te vinden. Het boek sluit aan bij deze expositie.
  • Het prentenboek heeft tijdens de Kinderboekenweek 2012 een Zilveren Griffel en de Vlag & Wimpel van de Penseeljury gewonnen.


Jullie mening

Ook leuk

App 5+ JR

Lola's Alfabet Trein

Lola's Alfabet Trein

Lola's Alfabet Trein

Meer weten...

TV & Film 5+ JR

Wat zegt de Bijbel? - 1 In het begin

Wat zegt de Bijbel? - 1 In het begin

Wat zegt de Bijbel? - 1 In het begin

Meer weten...

TV & Film 5+ JR

Rocket Power

Rocket Power

Rocket Power

Meer weten...